Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město se distancuje od problematické části nového průvodce. Jinak je kniha výborná, říká Vokřál

Nový průvodce Brnem s názvem To je Brno, který vydalo v sobotu nákladem 3000 kusů Turistické a informační centrum (TIC), je podle primátora Petra Vokřála (ANO) celkově velmi vydařenou publikací. Krátkou kapitolu, která ironicky pojednává okolní města, považuje ale za nešťastnou. Tato kapitola rozhořčila starosty čtyř dotčených měst. Podle primátora se od ní za vedení města distancuje a starostům osobně vysvětlí, že jde o autorské texty, jejichž účelem nebyla dehonestace těchto měst.

Knihu by měla oficiálně doplnit záložka, která upozorní na to, že jde o autorské texty určené konkrétní cílové skupině nikoliv o oficiální postoj Brna k okolním obcím.

Kontroverzi vyvolalo několik vět, které popisovaly Kuřim, Rousínov, Moravský Krumlov a Blansko. Kuřim se zmiňuje jako specifická variace pracovního tábora, jejíž dominantou je silniční průtah, v Blansku na návštěvníka podle textu dýchne nicota, deprese a prázdnota, dominantou Rousínova je pak podle průvodce továrna na výrobu hracích automatů.

„Za vedení (Brna) se od tohoto pohledu distancuju a kolegům se omlouvám. Nešlo však o to města dehonestovat, ale pracovat novým způsobem s prostorem, který okolo Brna je. Není to průvodce pro masovou veřejnost. Nadsázka je i v textech o Brně, ale tam je to vyvážené, kdežto u okolí Brna to působí nevyváženě," řekl v pondělí na tiskové konferenci Vokřál. Jakýkoliv cenzurní zásah do autorských textů odmítl, do budoucna by však chtěl předejít podobným situacím, ze kterých vzniká konflikt.

Celkově však považuje dílo za velmi vydařené. „Pracuje s novými metodami a ukazuje, jak bychom chtěli prezentovat některé věci, které nejsou v Brně jen ke koukání," řekl Vokřál.

Ředitelka městské organizace TIC Jana Janulíková uvedla, že bedekr slouží k oslovení nových cílových skupin, které hledají alternativní turistickou nabídku a nechtějí klasického oficiálního průvodce městem. „Průvodce má skvělý obsah, který obstojí i na mezinárodní úrovni. Jediné, co připouštím, že v textu Stanislava Bilera o okolí je určitá nevyváženost. Nechtěli jsme nikoho urazit, cílem je naopak, aby cílová skupina do Kuřimi přijela. Omlouvám se těm, které to urazilo," řekla Janulíková. Připustila také, že cílem bylo jít trochu za hranu kvůli marketingu. „Abychom média a veřejnost vytrhli z letargie," poznamenala.

Popis v bedekru rozzlobil například starostu Kuřimi Draga Sukalovského (Kuřimská občanská liga). „Je to urážka. Nelíbí se to ani dalším starostům, jejichž města brožura zmiňuje. Napíšeme dopis primátorovi, zda to prezentuje názor města na obce, se kterými spolupracuje a hodlá spolupracovat," řekl Sukalovský. V pasáži jsou zminěny také Velké Pavlovice, kde "vybudovali tzv. 'opilé sklepy' - skrumáž kýčovitých budov, které jsou výsměchem architektuře."

Průvodce vyšel v nákladu 3000 kusů, v sobotu se během několika hodin prodalo zhruba 150 kusů. Prodává se za 119 korun.

Zdroj: ČTK

Foto: Tereza Kadrnožková, Český rozhlas

Štítky průvodce, Brno, Petr Vokřál, ANO 2011, Kuřim, cílová skupina, kniha, Rousínov, Blansko, Český rozhlas, Moravský Krumlov, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město se distancuje od problematické části nového průvodce. Jinak je kniha výborná, říká Vokřál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.