Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské veletrhy plánují do roku 2030 stavbu nového pavilonu

Nový moderní pavilon, nový vstup a dopravní terminál u pisárecké vozovny či parkoviště a od něj lávka vedoucí ke koupališti Riviéra jsou některé z plánů společnosti Veletrhy Brno, podle nichž by se mohl rozvíjet výstavní areál do roku 2030. Plánované či jen možné změny jsou obsažené v takzvaném masterplanu.

Plán rozvoje je zároveň jedním z klíčových podkladů pro urbanistickou soutěž, kterou chystá město jako stoprocentní vlastník veletržní společnosti. Při odkupu akcií od Messe Düsseldorf, který se uskutečnil před rokem, se Brno netajilo plány na proměnu areálu. Při zachování primární výstavní funkce by se měl více otevřít a jeho nevyužívané části by měly najít nové uplatnění.

Veletrhy tak navrhují například vyčlenění starých pavilonů Brno, Morava a Umprum pro nové využití, stejně tak bývalého divadla u hlavního vstupu, které chce město zrekonstruovat.

Velkou proměnou by měla projít severozápadní část areálu přiléhající k pisárecké tramvajové vozovně. „V první fázi je zde plánovaná nová smyčka tramvají, v budoucnu zde může vzniknout dopravní terminál, kde by byla dolní stanice lanovky do univerzitního kampusu, parkovací dům Park and Ride a také nový vstup na výstaviště, čímž by tato část významně ožila," uvedl Smetana. Plánuje se zde také nová hasičská stanice místo staré vedle velodromu.

V jihozápadní části by mohlo být velké parkoviště, které by sloužilo i pro návštěvníky koupaliště na Riviéře, s ním by bylo spojené lávkou přes čtyřpruhovou silnici.

V jižní části areálu by se postupně koncentrovalo logistické a servisní zázemí tak, aby bylo možné opustit objekty vedle velodromu a případně i velodrom, který leží na pozemcích Veletrhů. Město by je pak mohlo využít na jiné projekty.

Pro posílení výstavní činnosti by chtěly Veletrhy do roku 2030 postavit nový moderní pavilon na ploše, kde je dnes rozvětvení kolejiště pro dřívější výstavy kolejových vozidel. „Roste poptávka vystavovatelů po moderních výstavních halách. Takové jsou pouze nové pavilony P, V a F a s některými omezeními také dvojice pavilonů G," řekl Smetana. Poslední se stavěl pavilon P v roce 2009.

Plán rozvoje výstaviště Veletrhy pravidelně v několikaletém intervalu aktualizují. V současnosti do toho vstupuje ve větší míře i město právě díky nabytým akciím, které z něj udělaly majoritního akcionáře.

Zdroj: ČTK
 

Štítky pavilon, veletrh, kongresové centrum, Veletrhy Brno, Brno, Düsseldorf, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské veletrhy plánují do roku 2030 stavbu nového pavilonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.