Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtení pomáhá. Děti věnovaly knihy vrstevníkům v těžké životní situaci

Koncem února proběhl v Praze a Brně již druhý ročník charitativní akce Bazar Čtení pomáhá. Děti měly při ní možnost vyměnit si mezi sebou své staré knížky nebo je věnovat matkám s dětmi v těžké životní situaci. Společně s celostátní sbírkou Databáze knih se podařilo nashromáždit téměř 450 knih.

Na Bazar se letos děti nebály nosit knižní tituly ve velkém, každé se totiž u vstupu chlubilo v průměru 7 donesenými knihami. Celkem si tak malí čtenáři v obou městech mezi sebou vyměnili kolem 150 knih a přes 300 jich darovali dětem z azylových domů. Knihy se v hojném počtu podařilo nashromáždit i díky lidem, kteří se zapojili do celostátní sbírky portálu Databáze knih. Vlastní autorskou tvorbu věnovala do sbírky také spisovatelka Alena Ježková, akce se zúčastnil básník a textař Jiří Dědeček a zakladatel Čtení pomáhá Martin Roman.

Knížky v březnu převzali zástupci organizace Diakonie ČCE v Praze a domova Společná cesta v Brně. „Za takový dar jsme opravdu rádi. V současné chvíli máme v rámci Diakonie minimálně deset středisek, kde je dětské čtení velmi žádané, ale knihy chybí. Sbírku teď plánujeme přerozdělit do všech potřebných center, abychom udělali radost co největšímu počtu dětí. Knížky se tak dostanou do azylových domů nebo k terénním službám, které pomáhají rodinám a problémové mládeži v obtížných životních situacích,“ vysvětlila projektová manažerka Diakonie ČCE Olga Mutlová.

Čtení pomáhá

Do Čtení pomáhá je v současné době zapojeno více než 220 000 mladých čtenářů. Pomáhat mohou žáci a studenti základních a středních škol. Stačí se jen zaregistrovat na webových stránkách, přečíst si vybranou knihu a vyplnit správně kontrolní test. Za to pak děti obdrží kredit v hodnotě 50 korun, který mohou věnovat na některý z charitativních počinů.

Tisková zpráva

Štítky kniha, Praha, Brno, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Alena Ježková, Jiří Dědeček, Martin Roman, Databáze knih

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtení pomáhá. Děti věnovaly knihy vrstevníkům v těžké životní situaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.