Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kamenný vrch v Brně ozdobily tisíce rozkvetlých konikleců

V záplavě fialových konikleců velkokvětých je v těchto dnech přírodní rezervace Kamenný vrch na okraji Brna. Ekologové uvádějí, že jich tam na 12 hektarech roste zhruba 50.000. Koniklec velkokvětý je silně ohrožený rostlinný druh a v České republice původně rostl pouze na jižní Moravě.

Podle ekologů je Kamenný vrch unikátní lokalitou. „Konikleců je tam opravdu záplava. Osobně je mám velmi ráda. Mají úžasné květy, zvláště třeba v kombinaci se sněhem nebo s rosou," řekla Tereza Žižková z ekologického sdružení Rezekvítek.

Pro zájemce uspořádá Rezekvítek už v neděli v 15:00 komentovanou prohlídku rezervace, je třeba se na ni nahlásit přes webové stránky organizace. Exkurze představí nejen koniklece, ale i další rostliny. Na území je více než 250 druhů rostlin, z toho asi pětina patří mezi ohrožené.

Rezervace je volně přístupná. Ekologové ale vyzývají všechny, kteří ji navštíví, aby se chovali šetrně k přírodě.

Kamenný vrch byl vyhlášen rezervací v roce 1978, a to právě kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Je jednou z mála typických stepních oblastí v republice. Jeho chlouba - koniklec velkokvětý - je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové.

Zdroj: ČTK

Foto: Botany.cz, Jaroslav Hoskovec

Štítky Brno, koniklec, Česko, rostliny, Jihomoravský kraj, Kamenný vrch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamenný vrch v Brně ozdobily tisíce rozkvetlých konikleců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.