Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě se letos narodilo o pět set padesát dětí víc než loni

V Jihomoravském kraji se loni narodilo 13.788 dětí. Je to o 552 více než v roce 2015, kdy se jich narodilo 13.236. Téměř polovina z nich se narodila ve Fakultní nemocnici Brno. Přibylo vícečetných těhotenství, jejichž počet se lékaři snaží snížit, protože mohou znamenat riziko pro děti z nich narozených.

Na jižní Moravě se loni uskutečnilo 13.639 porodů. Při některých z nich se narodila dvojčata nebo více dětí, a proto počet narozených dětí převyšuje počet porodů. Celkem 6055 porodů bylo ve Fakultní nemocnici Brno, 2066 v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, 1081 v Kyjově, 1039 v Břeclavi, 999 ve Vyškově, 958 ve Znojmě, 847 v Boskovicích a 594 v Ivančicích. Všechny nemocnice kromě ivančické zaznamenaly nárůst.

Císařský řez lékaři provedli zhruba u pětiny porodů. „Je to poměrně nižší frekvence než jinde. Jsme na to pyšní, protože se zaměřujeme na fyziologické porodnictví a jsme schopni dominantně rodit spontánně a císařskými řezy řešíme pouze nejzávažnější komplikace," uvedl primář Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Petr Janků.

V loňském roce jihomoravští lékaři zaznamenali 189 vícečetných porodů, o rok dříve jich bylo 175. Ve Fakultní nemocnici Brno, která je největší porodnicí v České republice, se loni narodilo 6182 dětí. Nemocnice zaznamenala 152 porodů dvojčat, což je oproti roku 2015 nárůst o 22. Jejich počet se lékaři snaží dlouhodobě snížit, protože vícečetná těhotenství s sebou mohou přinášet problémy. „Více než 60 procent dětí narozených z dvojčat je zatíženo nízkou porodní hmotností. Dalšími problémy pak může být nemocnost nebo úmrtnost," řekl primář neonatologického oddělení brněnské nemocnice Ivo Borek.

V kraji se podle něj loni narodilo 136 dětí s porodní váhou pod 1,5 kilogramu, z toho 134 v Brně a dvě v krajských nemocnicích, odkud se nestihly matky dopravit do Brna, kde se na takové porody specializují. Celkem 45 dětí mělo porodní váhu pod jeden kilogram, všechny se narodily ve Fakultní nemocnici Brno.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Jihomoravský kraj, Fakultní nemocnice Brno, porod, lékař, dvojčata, Nemocnice Milosrdných bratří, Brno, Kyjov, Břeclav, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se letos narodilo o pět set padesát dětí víc než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.