Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česku chybí sládci. Beer Academy a Mendelova univerzita proto spouští rekvalifikační kurzy

Nedostatek sládků, především v minipivovarech, má pomoci řešit rekvalifikační kurz pivovarnické a sladovnické práce. V květnu ho spustí brněnská Beer Academy ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně. V Česku je přes 300 minipivovarů a jejich počet vytrvale roste. Pro malé provozy je tak stále složitější sehnat vyškoleného sládka.

„Rekvalifikační kurz využijí ti, kteří si chtějí splnit svůj sen být sládkem, nebo chtějí provozovat vlastní pivovar. Účastníci projdou 300 hodinovým vzdělávacím programem a osvojí si znalosti ve výrobě a obsluze pivovaru," uvedl Janda.

Rekvalifikační kurz obsahuje 300 hodin, z toho 122 hodin teorie a 178 hodin praxe. Na praktické části výuky se podílí Mendelova univerzita a pivovar Lucky Bastard, který nedávno investoval několik milionů do nové varny a přesunutí výroby do větších prostor.

Podobný kurz nabízí aktuálně i Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze (VÚPS). Podle Jaromíra Fialy z VÚPS je zájem o kurz velký. Podle něj nelze dopředu tvrdit, že se po zdárném ukončení kurzu rekvalifikant stane sládkem. „Otevírá se mu však nové uplatnění na trhu práce a možnost zisku dalších praktických zkušeností v tomto oboru," uvedl Fiala.

Počet minipivovarů v Česku roste, aktuálně je jich kolem 350. Vznikají většinou na místech zaniklých pivovarů, ale také na horských boudách, jako je například Luční v Krkonoších, nebo na lodích.

Počet minipivovarů se loni zvýšil i na jihu Moravy. Přibylo pět nových, z toho dva v Tišnově. Jeden minipivovar ale loni skončil, takže jich je nyní v kraji podle dostupných informací 41.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Česko, Mendelova univerzita v Brně, minipivovar, pivovar, Jaromír Fiala, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česku chybí sládci. Beer Academy a Mendelova univerzita proto spouští rekvalifikační kurzy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.