Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V kostele svatého Josefa uložili poselství pro budoucí generace

Dokumenty a předměty připomínající dnešní dobu nechal ve čtvrtek do makovice věže kostela svatého Josefa v centru Brna vložit administrátor farnosti Serhij Mackula. Spolu s nimi se na původní místo vrátily i starší schránky, které byly loni v listopadu při rekonstrukci z makovice vyjmuty.

Nové schránky obsahují církevní noviny a časopisy, řeckokatolický kalendář, stručné dějiny řeckokatolické církve v Česku i dnešní bankovky a mince. Podle Mackuly je obsah schránek poselstvím pro budoucí generace. „Důraz jsme kladli na dějiny naší farnosti a církve," řekl.

Kostel sv. Josefa prochází rekonstrukcí. Během opravy jeho věže vyňali stavbaři schránku, jejíž obsah představili loni 16. října představitelé církve novinářům. Obsahovala mimo jiné německy psaný pergamen z roku 1720 a dokumenty z roků 1864 a 1976. V letech 1864 a 1976 se při opravách věže schránka otevírala. Ve schránkách se skrýval dobový tisk, peníze, pohlednice, kosterní pozůstatky a další předměty.

Mezi nalezenými dokumenty byly také pamětní zápisy, které Mackula nechal uložit do diecézního archivu. "Místo nich jsou ve věži uloženy jejich kopie," řekla Marie Plevová z Diecézního archivu Biskupství brněnského.

Kostel svatého Josefa v rámci klášteru františkánek vznikl v druhé polovině 17. století. Když byl za josefínských reforem řád františkánek zrušen, převzaly celý areál řeholní sestry voršilky. V roce 1945 byl objekt vyvlastněn a následně v 50.–80. letech opraven pro potřeby Technického muzea v Brně. V letech 1991–1992 kostel poškodila ražba kanalizační stoky a pozdějšího kolektoru pod Josefskou. Havarijní stav budovy nakonec vedl v roce 1994 k jejímu uzavření.

V roce 2010 byl kostel darován řeckokatolické církvi, kdy s přispěním Ministerstva kultury, Jihomoravského kraje, města Brna a dalších dárců od nás i ze zahraničí začala jeho celková rekonstrukce. Znovu vysvěcen byl 5. října 2014 a od té doby slouží především k bohoslužbám, například ve staroslověnském a ukrajinském jazyce.

Letos bude dokončena oprava jeho věže, jsou opravené krovy a následovat budou další rekonstrukce, včetně omítek. 

Zdroj: ČTK, MMB

Štítky kostel, svatý Josef, rekonstrukce, církev, Brno, Česko, Ministerstvo kultury České republiky, Technické muzeum v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kostele svatého Josefa uložili poselství pro budoucí generace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.