Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Češi začínají na internetu den horoskopy a končí nakupováním

Češi začínají den na internetu čtením horoskopů a vyřizováním e-mailů, večer pak nakupují. Jejich aktivita na síti se mění i během týdne. V pondělí například nejvíce objednávají řemeslníky nebo čtou horoskopy, ve středu se nejvíc shánějí po informacích a víkend patří zábavě. Vyplývá to ze statistik služeb internetové firmy Seznam.cz.

„Je zajímavé, jak se od sebe liší návštěvní hodiny jednotlivých služeb. Šestá hodina ranní je pozoruhodná, protože si přesně v tuhle dobu vůbec nejvíce lidí čte svůj horoskop a obsah na Proženy.cz. Kolem osmé hodiny pak spousta Čechů hledá praktické informace, jako je firemní pobočka nebo slevové akce supermarketů. Po ránu se také hodně plánují trasy a část lidí si dopřává ranní běh. S postupem dne se lidé zajímají o dění ve světě, věnují se zábavě a v pozdějších hodinách nakupují,“ uvedl analytik internetové návštěvnosti Seznam.cz Martin Pecka.

Zatímco ráno kolem 08:00 je nejnavštěvovanější službou e-mail, v 11:00 je to domovská stránka vyhledávače a kolem 14:00 zpravodajský web. V 16:00, kdy lidé končí v práci, se jejich zájem přesouvá k počasí, o hodinu později pak k přehledu televizního programu, sledování videí a vyhledávání zboží. Samostatnou kapitolou je pak inzerce na internetu. Seznam.cz uvádí jeden milion prokliků denně na reklamu ve vyhledávání a lidé na ni nejčastěji klikají mezi sedmou a osmou hodinou večerní, tedy z domova.

Úspěch zaznamenaly také zpravodajské portály vydavatelství Česká Drbna. V loňském roce je navštívilo téměř 2,5 milionu uživatelů, což přineslo 7,3 milionu návštěv a přes 15,5 milionu zobrazení stránek. Čtenáři jsou takřka genderově vyvážení, jen o dvě procenta převažují muži. Nejsilnější skupinou jsou lidé ve věku od 25 do 34 let. Zcela podle předpokladů vyhledávají lokální a městské dění, zajímají se však i o krajské zprávy, sport, kulturu, technologie a politiku.

Podle Českého statistického úřadu mají internetové připojení tři čtvrtiny českých domácností a internetová ekonomika podle údajů Sdružení pro internetový rozvoj s objemem 188 miliard korun tvoří 4,1 procenta HDP České republiky.

Zdroj: ČTK

Lukáš Dvořák

Štítky horoskop, Internet, Lukáš Dvořák, Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi začínají na internetu den horoskopy a končí nakupováním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.