Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Moderní a historizující. Město zná návrhy nových hodin v centru

Magistrát spolu s Brnem-střed a Technickými sítěmi Brno (TSB) dokončují přípravy na instalaci nových hodin v centru města. Nové hodiny nahradí nefunkční přístroje, které matou kolemjdoucí nepřesným časem. Hodiny budou dvojího provedení: historizující a modernější. Modernější budou dále a historizující více v centru. 

Město Brno už loni vypovědělo smlouvy soukromé společnosti, která hodiny provozovala od 90. let. „Následně jsme spolu s městskou částí Brno-střed jednali o tom, zda jsou pro umístění nových hodin vhodné všechny dosavadní lokality, nebo některá místa přehodnotíme. Naší snahou je pořídit zejména kvalitní hodiny s možností dálkového dohledu, které se samy seřizují. Podle harmonogramu by měly být nové hodiny instalovány v průběhu května a června,“ uvedl radní města Brna Marek Janíček.

Díky tomu budou nové hodiny ukazovat čas lépe a přesněji než hodiny dosavadní. „Monitoring hodin bude sveden na náš centrální dispečink, který pracuje nepřetržitě, což umožní běžné závady řešit ve velice krátké době,“ doplnil ředitel TSB Pavel Rouček.

Provozovatel stávajících hodin bude ve spolupráci s TSB nyní přístroje demontovat. Po vzájemné dohodě bude tato demontáž probíhat v takovém okamžiku a za takových podmínek, aby to co nejvíce usnadnilo montáž hodin nových. Všude, kde to bude možné, budou pro instalaci nových hodin využity stávající přípojky.

  

Následně nainstalují Technické sítě deset kusů nových hodin, na jejichž pořízení schválilo letos Zastupitelstvo města Brna investiční dotaci ve výši 1.405.000 Kč. „Některé hodiny budou umístěny na stejném místě jako dosud – to se týká například Hlavního nádraží či Nových Sadů. Některé bude z technických a bezpečnostních důvodů nutno mírně přesunout. To se týká například hodin na Malinovského či Žerotínově náměstí,“ upřesnil generální ředitel TSB Pavel Rouček.

„Městská část Brno-střed bude následně financovat provoz a údržbu těchto veřejných hodin,“ upřesnil místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. V současné době připravuje úřad podklady pro zadání veřejné zakázky na nákup vlastních hodin. Teprve po nich bude možné upřesnit konečnou podobu hodin. Město má nyní k dispozici pouze návrhy podoby nových hodin.

Historizující hodiny budou ukazovat kolejmdoucím čas na Hlavním nádraží, před hotelem Grand, na Moravském, Mendlově a Malinovského náměstí. Moderní pak najdou své msíto na Nových sadech, v Kounicově ulici, na křižovatce Poříčí a Křížové, na pomezí Cejlu a Koliště a u křižovatky na Žerotínově náměstí a Veveřím.

Zdroj: MMB

 

Štítky Brno, městská část, Brno-střed, Jiří Švachula, Žerotínovo náměstí, Zastupitelstvo města Brna, instalace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní a historizující. Město zná návrhy nových hodin v centru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.