Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brno udělilo třináct Cen města Brna pro rok 2016. Oceněn byl i válečný veterán Emil Boček

Galerie osobností Brna se opět rozrostla. Mezi laureáty je například Emil Boček, jenž působil u britského Královského letectva. Městská část, kde bydlí, po něm koncem loňského roku pojmenovala tramvaj. Ceny vzešly z 60 návrhů, které byly podány do 12 oblastí. Ocenění letos nedostal nikdo z dramatického umění.

Primátor Petr Vokřál (ANO) před předáním cen uvedl, že laureáti jsou vynikajícími osobnostmi, které šíří dobré jméno města po celém světě. "Město definují lidé, kteří tu žijí a tvoří a tím dělají toto město výjimečným," uvedl Vokřál. Zmínil také dnes zesnulého trenéra krasobruslařů Ivana Rezka, který vedl mistry světa Reného Novotného s Radkou Kovaříkovou a ocenění za přínos městu se tak už nedočká.

Za mimořádný přínos městu dnes získal cenu právník Stanislav Sedláček, který působí na katedře správní vědy a správního práva Masarykovy univerzity a také se věnuje malbě. Jeho díla si odvezli z Brna jako dar například papež Benedikt XVI. či britský princ Charles.

V oblasti technické vědy uspěl Aleš Svoboda, iniciátor a garant záchrany historicko-architektonických hodnot brněnského podzemí. Mezi tři nejznámější patří Labyrint pod Zelným trhem, Mincmistrovský sklep a kostnice u svatého Jakuba. Svoboda nyní chystá pro město další prohlídkové trasy v centru města, které budou svědčit zejména milovníkům adrenalinu.

V přírodních vědách byl oceněný Ivan Holoubek, který se podílel na založení katedry ochrany a tvorby životního prostředí na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity a později inicioval založení Národního centra pro toxické látky.

V lékařské vědě a farmacii uspěl Pavel Bravený, první porevoluční děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, ve společenských vědách ocenění získal Jiří Munzar působící v oboru dějin německé literatury.

V architektuře a urbanismu zaujal brněnské radní Ivan Koleček, který vedl výuku v architektonickém ateliéru VUT v Brně a kromě výuky zajišťoval pro studenty praxi v ČR i v zahraničí. Ve výtvarném umění se stal laureátem Jan Šimek, jehož sochy a realizace jsou i v Brně, v hudbě se uplatnil Zdeněk Kluka, který založil skupinu The Progress Organization a je stále hudebně aktivní i v jiných formacích.

Za literární činnost a publicistiku získal cenu města Jaroslav Erik Frič. Po sametové revoluci založil nakladatelství Votobia a později nakladatelství Vetus Via. Založením občanského sdružení Proximus a obecně prospěšné společnosti Christiania se rozhodl podporovat menšiny, kulturu a národní paměť. Ve sportu převzal cenu stříbrný olympijský medailista a mistr Evropy v krasobruslení Karol Divín a v mezinárodní spolupráci města Brna Jana Šubrová, která se zasloužila o dobré vztahy Brna s městem Poznaň a podílí se na projektech jako Dny polské kultury a podobně.

In memoriam získal ocenění Jindřich Höhm známý svou teorií vyučování tenisu. Vedl také 11 let jako kapitán československé tenisové juniory.

Zdroj: ČTK, MMB

Štítky Brno, Emil Boček, Royal Air Force, Petr Vokřál, ocenění, umění, Aleš Svoboda, René Novotný, Radka Kovaříková, ANO 2011, Benedikt XVI., Stanislav Sedláček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno udělilo třináct Cen města Brna pro rok 2016. Oceněn byl i válečný veterán Emil Boček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.