Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé díky mrazivé zimě hojně vyráží na běžky, oblíbený je Prigl nebo golfové areály

Brně a okolí přinesla mrazivá zima konečně dostatek příležitostí pro běhání na lyžích. Lidé kromě lesních terénů vyhledávají zejména zamrzlou hladinu Brněnské přehrady nebo golfový areál u Jinačovic, kde jsou projeté stopy. Běžkaři se shodují, že podobně ideální podmínky v okolí Brna nebyly už několik let.

Sněhová pokrývka a teploty pod nulou umožňují lidem chodit na běžky prakticky celý leden. Společnost GOLF BRNO a.s. pro ně připravila po letech několik různě dlouhých okruhů o délce až pět kilometrů.

"Po několika letech se golfový areál Kaskáda opět proměnil v resort běžkařů. Běžkaři mohli i v sanitárním režimu, který Kaskádu omezil na provozu počátkem roku, využívat zázemí v klubovně a zahřát se dobrou polévkou či svařeným vínem," uvedl Tomáš Kroupa z Golf Brno. I dnes se po areálu proháněly desítky lidí, přestože golfový klub na svoje stránky vyvěsil výzvu, že běžkování už není vhodné a místy jsou stopy prodřené na trávu, což může vést k poničení hřiště. "Pokud se podmínky pro běžkování zlepší a připadne další sníh, budeme běžkaře informovat prostřednictvím našeho webu a facebooku," dodal Kroupa.

Rájem pro běžkaře je také Brněnská přehrada. Lidé jezdí až za hrad Veveří, kde stopa vede už mimo zamrzlou vodní hladinu. Tloušťku ledu pravidelně měří brněnští strážníci. Podle pátečních hodnot voda u přístaviště Brněnské přehrady zamrzla až do hloubky přesahující 35 centimetrů. "Nadále platí ale výstraha v oblasti mezi Sokolským koupalištěm až po přítok, kde se nepředvídatelně tvoří vzduchové kapsy, pod nimiž se může kdykoliv led prolomit a vstup na led je tam mimořádně nebezpečný," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Strážníci na těchto místech nedoporučují vůbec vstupovat na led, což ale řada lidí nedodržuje a po ledu kromě běžkařů lidé i jezdí na kolech.

Počasí dělá radost i běžkařským klubům. Podle Vladimíra Kalovského ze Skol Brno v nejbližším okolí Brna mohou běžkaři lyžovat ve výše položených místech prakticky všude, ale záleží na místních podmínkách. Ideální trasy jsou pak na Vysočině, kam jezdí řada Brňanů vlakem. Podle Miroslava Ulricha z Lelekovic, který dnes jezdil na běžkách na golfovém hřišti u Jinačovic, je však na Vysočinu brzy. "Na Vysočinu budu jezdit až sníh sleze v Brně. Na golfovém hřišti nejsou kameny, takže si člověk ani nepoškrábe běžky," pochvaloval si Ulrich.

Zdroj: ČTK

Foto: Jiří Fabík, Robert Urbánek, MMB
 

Štítky běh na lyžích, golf, HC Kometa Brno, Brněnská přehrada, přehrada, Jinačovice, GOLF BRNO a.s., Kraj Vysočina, Jiří Fabík, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé díky mrazivé zimě hojně vyráží na běžky, oblíbený je Prigl nebo golfové areály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.