Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nárůst chřipkové epidemie na jižní Moravě v posledním týdnu zeslábl

Jihomoravském kraji se v posledním týdnu zmírnil nárůst počtu nemocných akutními respiračními nemocemi a chřipkou. Nových případů je asi 2000, celkově je mezi 1,2 milionem obyvatel asi 27.000 nemocných. Čtvrtinu tvoří chřipka. Před týdnem byl nárůst více než 3000 případů.

Nárůst za poslední týden je přibližně pět procent, minulý týden se počet onemocnění zvýšil oproti předchozímu týdnu zhruba o 20 procent. "Máme 2270 nemocných na 100.000 obyvatel. Nárůst se tedy zmírnil, přibývá však více nemocných chřipkou. Před týdnem tvořila chřipka pětinu všech nemocných, nyní už je to čtvrtina," uvedla vedoucí protiepidemického odboru brněnské pobočky jihomoravské hygienické stanice Radka Boháčová. Mezi akutní respirační onemocnění patří nachlazení, kašel, ale taky zánět průdušek nebo dutin.

Hygienici upozorňují, že jejich údaje se opírají o hlášení z ordinací praktických lékařů. Proto může být počet značně podhodnocený a mezi lidmi může být více nemocných, kteří však dosud odborníka nevyhledali. Nejvyšší nemocnost je na Hodonínsku, Břeclavsku a Brněnsku.

"V Brně, kde byla nejvyšší nemocnost před týdnem, to mírně klesá," informovala Boháčová. Před týdnem hygienici zaznamenali výrazný nárůst akutních respiračních nemocí a chřipky z 1800 nemocných na 100.000 obyvatel zhruba na 2150 nemocných na 100.000 obyvatel. Obávali se, že může přijít stejně velká epidemie jako před dvěma lety, kdy řešili největší chřipkovou epidemii v kraji za  posledních deset let. Obavy se ale nepotvrdily.

Největší nemocnost je podle Boháčové mezi dětmi. "Jsou tam ale spíš akutní respirační onemocnění. Chřipka zasáhla všechny věkové kategorie s výjimkou starších lidí nad 60 let. Může to být tím, že starší lidé v takové zimě nevycházejí tolik ven," doplnila Boháčová.

Podle ní se na hygieniky obrátilo i několik škol s tím, že mají více nemocných dětí. "Jedna z nich vyhlásila ředitelské volno na několik dní. Dříve jsme pro školy vydávali doporučení kvůli chřipce, nyní situaci řeší sami ředitelským volnem a ani nemusíme o všech vědět," dodala Boháčová.

Hygienici už 6. ledna doporučili zdravotnickým a sociálním lůžkovým zařízením zákaz návštěv. Většina nemocnic k tomu přihlédla a návštěvy zakázala až do odvolání. Výjimkou byl Masarykův onkologický ústav, podle něhož jsou návštěvy blízkých pro onkologicky nemocné pacienty důležité.

Podle hygieniků mohli lidé předejít chřipce očkováním. V čase nynější epidemie by se měli dobře oblékat, jednorázově větrat prostory plné lidí, pít teplé nápoje a dobře spát, aby nebylo tělo vyčerpané, a tudíž náchylnější k nemocem.

Zdroj: ČTK

Foto: www.zdravion.cz

Jak na chřipku?

- dodržujte klidový režim, důležitý je dostatek spánku a odpočinku

- pijte horký čaj s medem a citronem

- doplňujte vitamin C, důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny

- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce

- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly

- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích

Lenka Dvořáková

Štítky chřipka, Jihomoravský kraj, nemoc, Radka Stupková, návštěva, Krajská hygienická stanice, Masarykův onkologický ústav, Brno, okres Hodonín, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nárůst chřipkové epidemie na jižní Moravě v posledním týdnu zeslábl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.