Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jižní Moravě po půl roce slábne intenzita nákazy žloutenkou

ntenzita žloutenky v Jihomoravském kraji po více než půl roce začíná slábnout. Riziko nákazy ale trvá. Od začátku ledna hygienici evidují 16 nově nakažených. Za celý loňský rok bylo 448 potvrzených případů.

 


Hygienici upozornili na problém se žloutenkou loni v létě, kdy týdně přibývalo mezi 20 až 30 novými případy. "Za poslední týden máme sedm nových případů, které jsou konkrétně ve městě Brně. Epidemie sice nadále trvá, ale její intenzita v posledních týdnech začíná slábnout," uvedla uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Upozornila však, že ani 16 letošních případů není málo a někdy podobné číslo nasbírali hygienici za celý kalendářní rok.

Podle Ciupek jsou i lednové případy koncentrované na krajské město. "Co se týče věkového rozložení, je to napříč všemi věkovými skupinami. Stejné je to z hlediska sociálního rozvrstvení, kde jsou zastoupeny všechny skupiny," dodala.

Loňských 448 případů tvořilo polovinu všech nakažených žloutenkou v celé České republice. "Je to nejvíce od roku 1990," doplnila Ciupek. V okolí všech nemocných provedli hygienici protiepidemická opatření. Dotkla se více než 2200 lidí. Díky tomu se podařilo zabránit šíření nákazy do škol nebo kolektivů, kde se objevili vždy jen nemocní jedinci.

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová už dříve připomněla, že v minulosti bylo lidí se žloutenkou podstatně více než v současnosti. Například v roce 1979 mělo nemoc po celé zemi 32.000 lidí.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy, především když lidé konzumují potraviny neumytýma rukama. Proto je podle hygieniků nutné umývat si ruce teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Více lidí by také nemělo jíst jednu svačinu, pít ze stejné láhve nebo kouřit jednu cigaretu a utírat se do stejného ručníku. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Jihomoravský kraj, žloutenka, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Česko, Brno, Eva Gottvaldová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě po půl roce slábne intenzita nákazy žloutenkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.