Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kraji výrazně roste počet nemocných chřipkové epidemie, nejvíce jich je v Brně

V kraji za poslední týden vzrostl o 3000 počet nemocných akutními respiračními nemocemi a chřipkou. Nárůst je při tom stejně výrazný jako před dvěma lety. Tehdy hygienici zaznamenali největší chřipkovou epidemii posledních let. Mezi 1,2 milionu obyvatel je asi 25.000 nemocných, necelou pětinu tvoří chřipka. Nejvíce nemocných je v Brně.

Před dvěma lety bylo v kraji přes 30.000 nemocných. „Tehdy bylo přes 2500 nemocných na 100.000 obyvatel a byla to nejhorší situace snad za deset let. Nyní se k tomu blížíme rychlými kroky," doplnila vedoucí protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Mezi akutní respirační onemocnění patří nachlazení, kašel, teplota, ale i záněty dutin nebo průdušek. Zatímco před týdnem nemělo chřipku ani deset  procent ze všech nemocných, nyní je to 16 procent. Na 100.000 obyvatel v celém kraji připadá 2159 nemocných, před týdnem to bylo 1824. Hygienici mají údaje z lékařských ordinací, a proto může být nemocných ještě víc, avšak odbornou pomoc zatím nevyhledali. Na druhé straně je několik desítek pacientů kvůli chřipce v nemocnici. Hygienici zatím evidují čtyři závažné případy, u kterých je nutná intenzivní péče specializovaných oddělení.

Jeden muž s chřipkou zemřel ve vyškovské nemocnici, avšak podle její ředitelky Věry Seidlové měl mnoho dalších zdravotních problémů a chřipka nebyla příčinou úmrtí.

V Brně stoupl počet nemocných na 100.000 obyvatel na 2500. „Došlo tam k nejvýraznějšímu vzestupu nemocnosti v celém kraji. Před týdnem bylo v Brně 2026 nemocných na 100.000 obyvatel, řekla Ciupek. Brno má kolem 400.000
obyvatel.

Hygienici očekávali chřipkovou epidemii už v prvních lednových týdnech, kdy se na lékaře obraceli především dospělí v produktivním věku. „Nyní vidíme nárůst akutních respiračních onemocnění hlavně u dětí, předškoláků a školáků do 14 let. Mají i chřipku, kterou kromě nich mají i mladiství a mladí lidé do 24 let,“ doplnila Ciupek. Podle ní lze v příštích týdnech očekávat i nárůst v kategorii dospělých.

Hygienici už 6. ledna doporučili lůžkovým zdravotnickým a sociálním zařízením, aby zakázala návštěvy. Většina nemocnic k tomu přihlédla a návštěvy zakázala. Výjimkou byl Masarykův onkologický ústav, podle něhož jsou návštěvy blízkých pro onkologicky nemocné pacienty důležité.

Podle Ciupek mohli lidé předejít chřipce očkováním. Nyní, když už naplno běží epidemie chřipky, je na očkování poněkud pozdě, protože tělo ztrácí dobu na vytvoření protilátek. Lidé by se proto měli dobře oblékat a neprochladnout, jednorázově větrat prostory plné lidí, pít teplé nápoje a dobře spát, protože vyčerpané tělo je náchylnější k nemocem,“ uzavřela hygienička.

Zdroj: ČTK

Foto: www.zdravion.cz

Jak na chřipku?

- dodržujte klidový režim, důležitý je dostatek spánku a odpočinku

- pijte horký čaj s medem a citronem

- doplňujte vitamin C, důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny

- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce

- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly

- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích

Lenka Dvořáková

Štítky chřipka, Brno, nemoc, návštěva, Krajská hygienická stanice, Věra Seidlová, Masarykův onkologický ústav, Nemocnice Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji výrazně roste počet nemocných chřipkové epidemie, nejvíce jich je v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.