Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brňané jedí málo ovoce a zeleniny

Brňané jedí málo ovoce a zeleninu, vyplývá ze studie Kardiovize Brno 2030 Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny. Pouze 57 procent dospělých konzumuje alespoň jednou denně ovoce, 49 procent syrovou zeleninu a osm procent vařenou zeleninu.

Ovoce a zelenina jsou prospěšné zdraví. „Jejich dostatečná konzumace je spojována se sníženým rizikem vzniku a rozvoje srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Vitamin C obsažený v čerstvém ovoci a zelenině má také příznivý vliv na prevenci chřipkových onemocnění,“ uvedl iniciátor průzkumu Ondřej Sochor.

Studie se zúčastnilo 2150 respondentů. „Jen něco málo přes osm procentc dotázaných uvedlo, že jí ovoce a zeleninu alespoň čtyřikrát denně," uvedlacmluvčí svatoanenské nemocnice Petra Veselá.

Světová zdravotnická organizace doporučuje ovoce a zeleninu minimálně pětkrát denně, nejméně 400 gramů na den. Česká společnost pro výživu doporučuje konzumovat denně alespoň 200 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny včetně zeleniny tepelně upravené. Brňané by tedy měli jíst daleko více ovoce a zeleniny," zdůraznil Sochor.

Podle studie je vhodné jíst ovoce a zeleninu s každým jídlem. Světová zdravotnická organizace doporučuje jíst ovoce a zeleninu dokonce nejméně pětkrát denně. „Ve výživě má významnou úlohu pravidelný režim jídla rozložený do pěti až šesti denních porcí. Zařazení dopolední a odpolední svačiny je důležité pro zajištění dostatečného příjmu živin, vitaminů a energie. Je vhodné, aby byla složená z porce bílkovin, polysacharidů a minimálně jednoho kusu ovoce nebo zeleniny," uvedla Veselá.

Zdroj: ČTK

Štítky zelenina, ovoce, Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Světová zdravotnická organizace, Petra Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané jedí málo ovoce a zeleniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.