Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zamrzly novomlýnské nádrže, lidé chodí až k mušovskému kostelu

Zimní počasí a zamrzlá vodní hladina novomlýnských nádrží lákají chodce až k mušovskému kostelu sv. Linharta. Kostel zaniklé obce Mušov u Pasohlávek na Brněnsku uprostřed vodní plochy je jinak nedostupný. Povodí Moravy ale varuje, že tloušťka ledu není dostatečná a pohyb po ledu je nebezpečný.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je tloušťka ledu kolem deseti centimetrů. Střední z novomlýnských nádrží je navíc známá vývěry vody, takže někde může být i pouhý jeden centimetr ledu. "Pod chodci by se proto mohl led probořit. Navíc se kostel nachází v přírodní rezervaci, kam je vstup zakázán," uvedl.

Kostel ze 13. století je jedinou stavbou, která se dochovala po obci Mušov. V 70. letech minulého století byly tamní domy při budování Nových Mlýnů strženy a prostor zaplaven. Zbyl jen ostrov s kostelem, na který je vstup zakázán. Prostřední nádrž vodního díla je totiž hnízdištěm vzácných vodních ptáků.

Lidé na jihu Moravy využívají i jiné zamrzlé vodní plochy. Příkladem je Brněnská přehrada, kde jen o víkendu bruslili a lyžovaly stovky lidí. Pod jedním z nich se led probořil. Strážníci upozorňují, že v některých místech jsou vzduchové kapsy a led tak není všude dostatečný.

Zdroj: ČTK
 

Štítky kostel, nádrž, Povodí Moravy (státní podnik), Pasohlávky, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamrzly novomlýnské nádrže, lidé chodí až k mušovskému kostelu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.