Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hospoda Černý medvěd končí, nahradí ji vietnamská restaurace

Z mapy brněnských hospod a restaurací koncem tohoto týdne definitivně zmizí restaurace Černý medvěd. Hostinec tohoto jména byl přitom v Brně už v 16. století. Nyní jeho poslední verzi nahradí asijská restaurace.

 

Podnik, který restauraci na Jakubském náměstí, nahradí se bude jmenovat PhocHa Noi. "Toto místo jsme vybrali, protože tam chodí okolo hodně lidí," napsal ČTK zástupce nového provozovatele, který ale neuvedl svoje jméno. Na výloze restaurace provozovatel avizuje tradiční vietnamskou kuchyni, podnik chce otevřít ve čtvrtek.

Restaurace tak už neponese název Černý medvěd. Hostinec tohoto jména byl v centru Brna už v 16. století a patřil k nejstarším a nejlepším. "V 19. století měl i kavárnu a hotel a navštěvovali jej zejména příslušníci vyšších vrstev obyvatelstva a cizinci. Dost ale utrpěl častým střídáním majitelů a nájemců, kvůli čemuž začal upadat a ztrácet na oblibě," uvedl historik z Muzea města Brna Pavel Košťál.

Hostinec původně stál na rohu Jakubského náměstí a Běhounské ulice. Doplatil ale na brněnskou asanaci, neboť jej v roce 1890 koupila firma bratří Thonetů, která na jeho místě postavila novostavbu. Nejstarší část hostince byla ale v této době v tak špatném stavu, že se 15. července 1890 zřítila sama.

V novostavbě postavené podle návrhu vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera byla zřízena kavárna Kreiker, později přejmenovaná na Thonethof, která patřila na přelomu 19. a 20. století k předním brněnským kavárnám. V roce 1926 koupil objekt známý kavárník Jan Nekvapil, který jej nákladně přestavěl. Nová kavárna Savoy měla kapacitu až pro 1000 návštěvníků. Kromě kavárny vznikla v přízemí objektu ve směru k dnešní Rašínově ulici restaurace Černý medvěd, která svým názvem upomíná na původní brněnský hostinec, který stál v těchto místech.

Z mapy brněnských hostinců v minulosti vymizely i jiné historické podniky. Příkladem byly hostince U Modrého lva ve Starém Brně nebo U Bílého kříže v Pekařské ulici. Podle Košťála už zanikly skoro všechny staré hostince v centru. Příkladem je i bývalá Černohorská pivnice, která až do zřízení McDonalds existovala v objektu, kde byla odedávna hospoda U tří kohoutů.

Zdroj: ČTK
 

Štítky restaurace, hospoda, medvěd, Brno, Pavel Košťál, Muzeum města Brna, Jakubské náměstí (Brno), McDonald's, Ferdinand Fellner, Hermann Helmer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospoda Černý medvěd končí, nahradí ji vietnamská restaurace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.