Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Moravy se zvýšil počet lůžek pro nemocné seniory

V domovech se zvláštním režimem v Jihomoravském kraji se za posledních šest let zvýšil počet lůžek pro nemocné seniory například s Alzheimerovou chorobou téměř o 800. Loni bylo v 35 zařízeních tohoto typu 2822 lůžek. Neuspokojených žádostí o umístění do domovů se zvláštním režimem je však stále ještě dvojnásobek.

Podle mluvčí Jihomoravského kraje Moniky Brindzákové 16 domovů se zvláštním režimem zřizuje kraj, ostatní jsou měst a obcí nebo nestátních neziskových organizací. "Cílovou skupinou domovů jsou osoby s demencí a Alzheimerovou chorobou," uvedla Brindzáková.

Kapacita se rok od roku zvyšovala. "V roce 2011 bylo 2067 lůžek, o rok později 2186, v roce 2013 byl další nárůst na 2492 lůžek, v roce 2014 se kapacita zvýšila na 2726 lůžek, předloni na 2742 lůžek a loni na 2822 lůžek," vypočítala Brindzáková.

Přestože se kapacita zvyšuje, stále je vysoký počet neúspěšných žádostí. Podle Karla Adama z brněnské pobočky České statistického úřadu je jich za poslední roky mezi 4000 až 5000 ročně, to ale neznamená, že počet žadatelů je tak vysoký, neboť lidé zpravidla podávají víc žádostí o umístění na různá místa. Potvrzuje to i Brindzáková. "Údaje neodpovídají realitě, protože se někteří žadatelé objevují v celkovém počtu duplicitně," doplnila mluvčí.

Podle ní proto Jihomoravský kraj rozšiřuje svůj krajský informační systém o modul evidence uživatelů a zájemců o pobytové služby. "Je to kvůli tomu, abychom mohli vyloučit duplicitní žádosti a získat přesnější údaje," objasnila mluvčí.

Odbor sociálních věcí kraje provádí od roku 2010 různé projekty ve spolupráci s Českou alzheimerovskou společností, Centrem pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze a Gerontologickým centrem Praha. "Jako ocenění jedinečného přístupu a zájmu krajské samosprávy v oblasti podpory zvyšování kvality poskytovaných sociálních služeb pro osoby trpící Alzheimerovou chorobou obdržel Jihomoravský kraj v roce 2012 certifikát Zlatá vážka od České alzheimerovské společnosti," informovala Brindzáková.

Doplnila, že kraj se s projektem Gerontologická a organizační supervize umístil na druhé příčce evropské soutěže Život s Alzheimerovou nemocí a jí navzdory. "Pracovníci 16 domovů zřizovaných krajem mají Českou alzheimerovskou společností vyškolené pracovníky pro provádění testů paměti a přispívají k včasnému odhalení Alzheimerovy choroby a jiných typů demence," uzavřela Brindzáková.

Zdroj: ČTK
 

Štítky domov, Alzheimerova choroba, Jihomoravský kraj, Morava, Karel Adam, Praha, Český statistický úřad, Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy se zvýšil počet lůžek pro nemocné seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.