Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté varují: jízda s namrzlými skly může mít tragické následky, hrozí za ni pokuta

S nástupem zimy se dopravní policie jak při pravidelných silničních kontrolách, tak v rámci preventivních akcích budou zaměřovat na to, jak si řidiči připravují vozidlo na jízdu. Týká se to také dostatečného, či spíše nedostatečného výhledu řidiče z vozidla. Námraza na skle totiž představuje často podceňované nebezpečí.

"Budeme se zaměřovat na vozidla a řidiče, kteří vyjedou často jen s malým průzorem na namrzlém čelním skle. Jedná se o častý nešvar, kdy si řidič před jízdou oškrábe jen malou část čelního skla, což je v rozporu s novelou zákona o pozemních komunikacích," uvedl na policejním webu mluvčí Petr Zámečník. 

Podle něj řidič musí mít vozidlo před jízdou náležitě očištěné prosklené plochy. "Proto budeme i toto kontrolovat v začátku zimního období častěji. Vedou nás k tomu i dopravní nehody související právě s nedostatečně očištěnými skly na vozidle," dodal mluvčí.

V podobných případech jsou následky střetu vozidla s chodcem často fatální, proto prý není důvod k toleranci. V souvislosti s tím mluvčí připomíná nehodu z konce listopadu v Žarošicích. Dvacetiletá řidička Felicie vyjela z domu s notně zamrzlým předním sklem a na přechodu přehlédla skupinku přecházejících lidí. Vinnou námrazy tak srazila sedmapadesátiletou ženu jdoucí na ranní mši svatou. Ta i přes pomoc záchranářů svým zraněním podlehla. "Stačí přitom vstát o pět minut dřív a ten čas věnovat dostatečnému očištění prosklených ploch vozu," uzavírá Zámečník.

Zdroj: PČR

Štítky sklo, Silniční zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté varují: jízda s namrzlými skly může mít tragické následky, hrozí za ni pokuta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.