Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hygienici na jihu Moravy čekají chřipkovou epidemii, nemocnice u Svaté Anny již zakázala návštěvy

Krajská hygienická stanice v Jihomoravském kraji vydala dnes pro nemocnice a lůžková sociální zařízení doporučení, aby zakázaly návštěvy pacientů. Důvodem je zvýšený počet akutních respiračních onemocnění. Na jihu Moravy chřipková epidemie zatím není, ale hygienici ji očekávají. Mezi 1,2 milionem obyvatel je kolem 22.000 nemocných.

Některé nemocnice už na doporučení hygieniků zareagovaly. "Návštěvy zakázaly nemocnice v Hustopečích, Vyškově a přidají se i Boskovice," uvedla ředitelka protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice RenataCiupek.

Zákaz platí i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, řekla ČTK její mluvčí Petra Veselá. Stejné je to v Břeclavi. "Vzhledem k vývoji epidemiologické situace a na základě doporučení hygieniků platí ode dneška až do odvolání zákaz návštěv i u nás," uvedla mluvčí břeclavského zařízení Radomíra Schweitzerová.

Mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára ČTK řekl, že v sobotu začne zákaz platit i tam. Doporučení hygieniků vítají v Hodoníně. "Zákaz návštěv u nás bude od soboty. Respirační infekce se nám lehce rozšířila i mezi zaměstnance, takže vítáme, že bude v nemocnici menší koncentrace lidí," řekla ČTK ředitelka hodonínské nemocnice Věra Dostálová.

Zákaz zatím nechystají v Kyjově. "Vzhledem k tomu, že zatím evidujeme pouze dva případy, návštěvy prozatím zakazovat nebudeme," doplnil mluvčí Filip Zdražil.

Většina z nemocných v kraji má nespecifikovaná akutní respirační onemocnění jako nachlazení, teplotu nebo kašel, ale také záněty dutin nebo průdušek. "Nemocní chřipkou zatím netvoří ani deset procent všech nemocných, nicméně už i tyto případy máme," uvedla Ciupek.

Nemocných je asi 1800 na 100.000 obyvatel, hranice epidemie je na jižní Moravě kolem 2000. Ciupek uvedla, že doporučení o zákazu návštěv lze vydat i kvůli vysokému počtu akutních respiračních onemocnění, nikoli pouze v
případě chřipky. "K zavedení opatření nás vedlo také to, že nemocné nejsou děti a mládež, jak tomu bývá vždy na počátcích epidemie, ale lidé v produktivním věku 25 až 60 let," řekla. Podle ní dospělí převážně nejprve nemoc řeší sami a lékaře vyhledají až v případě, že je jim opravdu špatně.

Hygienici počty berou právě od lékařů, proto může být nemocných mnohem více, avšak odbornou pomoc zatím nevyhledali.

Mnoho případů je v Brně, kde připadá více než 2000 onemocnění na 100.000 obyvatel. "Více nemocných je i na Znojemsku a v okrese Brno-venkov a vyšší počet začínáme evidovat i na Hodonínsku," dodala Ciupek.

Podle ní nemusí mít akutní respirační onemocnění závažný průběh jako chřipka, nicméně i tak je hodnotí jako nepříjemné nemoci. "Člověk může mít klidně i teplotu okolo 38 stupňů, má rýmu a kašle. U Chřipky může být
teplota mnohem vyšší i přes 40 stupňů a dá se říct, že nemocný sotva stojí na nohou. Tyto případy pak mohou končit zápalem plic, meningitidou nebo postižením srdečního svalu,"
dodala Ciupek.

Zdroj: ČTK
 

Štítky návštěva, nemoc, Morava, nemocnice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, Petra Veselá, Fakultní nemocnice Brno, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na jihu Moravy čekají chřipkovou epidemii, nemocnice u Svaté Anny již zakázala návštěvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.