Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravští hasiči si pořídili nový zásahový automobil

V okolí Brna bude nově operovat rychlý zásahový automobil (RZA). Své místo má na požární stanici v Rosicích. Zasahovat bude mimo jiné na dálnici D1. Vůz byl financován z Fondu zábrany škod.

 

 

Hasiči z Rosic vymění 20 let starý RZA Toyota, který ročně vyjíždí k téměř 200 zásahům. Vzhledem k umístění zasahuje stanice Rosice velmi často u nehod na dálnici D1. Rychlé zásahové automobily vyjíždějí především k dopravním nehodám. Jejich výhodou je rychlost a menší rozměry oproti cisternám. Mohou se tak lépe proplétat provozem a kolonou před dopravní nehodou. Posádka zahájí nezbytné úkony vč. vyprošťování a poskytnutí první pomoci. Za nimi k místu následně přijíždí cisternové automobilové stříkačky (CAS).

V Rosicích nově stojí RZA Land Rover Discovery 3,0 TDV6. Vůz s náhonem na všechna čtyři kola a výkonem 155kW sveze dvoučlennou posádku. V nástavbě má mimo jiné 100l nádrž na vodu pro prvotní zásah u požáru. Tento téměř 3,5 tunový speciál poveze také akumulátorovou vyprošťovací sadu – první tohoto typu v Jihomoravském kraji.  Vybaven je i automatizovaným externím defibrilátorem (AED), nebo dýchacími přístroji.  V přední části RZA je integrovaný elektrický lanový naviják s 20m lanem a tažnou silou nejméně 35kN.

Vozidlo stálo téměř 2,4 mil. Kč a bylo pořízeno z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS: tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. 

Zdroj: HZS JMK

Štítky Rosice, Fond zábrany škod, Brno, Toyota, CASA, Dálnice D1, Česká kancelář pojistitelů, Land Rover Discovery, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští hasiči si pořídili nový zásahový automobil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.