Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dětská nemocnice pořídila nejmodernější dermatoskop

Dětská nemocnice v Brně koupila za tři čtvrtě milionu nejmodernější přístroj k vyšetřování pigmentových znamének. Přístroj bude sloužit nejen dětským pacientům, ale v budoucnu se plánuje jeho využití i pro vyšetření dospělých. Podobných zařízení je v České republice deset. Přístroj, který mají v Brně, je z nich nejmodernější.

Přístroj zakoupený z finančního daru má několik podstatných vylepšení a vyšetření bude kvalitnější. "Dosud jsme měli k dispozici pouze ruční dermatoskop. Nový přístroj je pro nás velký pomocník včasné diagnostiky řady kožních onemocnění," sdělila primářka kožního oddělení Hana Bučková. Nový digitální dermatoskop má desetkrát větší zvětšení než přístroj, který lékaři ve Fakultní nemocnici Brno využívali doposud. Kromě toho má celotělový skener, díky kterému dovede monitorovat znaménka na celém těle pacienta. "Přístroj si znaménko vyfotí, otypuje a snímek uloží. Lékař tak může v časovém odstupu srovnat, jak se znaménko vyvíjí," popsala Bučková.

Lékaři systematicky sledují pigmentová znaménka pacientů, která nemají pravidelný okraj nebo typické zbarvení. Některé skvrnky mohou být totiž předzvěstí rakoviny kůže, například maligního melanomu. Ten se u dětí vyskytuje sice minimálně, u dospělých se ale počet pacientů s touto diagnostikou každých deset let zdvojnásobí. Melanom je sedmým nejčastějším nádorem v ČR, více postihuje ženy, častěji na něj ale umírají muži, protože si méně všímají varovných změn na kůži.

Denně na novém přístroji mohou brněnští lékaři prohlédnout osm až deset pacientů. Kompletní vyšetření je náročné a může trvat až jednu hodinu. Zatím se však na kožním oddělení přístroj učí používat. V následujícím roce by ale nemusel sloužit pouze dětem, ale podezřelé znaménko si na něm bude moct nechat zkontrolovat kdokoliv. Vyšetření na vlastní žádost si však bude muset pacient zaplatit.

V roce 2014, ze kdy jsou poslední data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), bylo zjištěno 2409 nových onemocnění rakoviny kůže a zaznamenáno 344 úmrtí. V roce 1994 to bylo 1081 nových onemocnění a 356 úmrtí. Předloni žilo v Česku 25.043 lidí, kteří se s tímto nádorem někdy v životě léčili, před 20 lety s ním mělo zkušenost 7005 Češek a Čechů.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Dětská nemocnice FN Brno, pacient, Brno, Česko, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská nemocnice pořídila nejmodernější dermatoskop  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.