Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě se snížil počet nových případů žloutenky

Hygienici v Jihomoravském kraji zaznamenali v prosinci pokles v počtu nových případů žloutenky v jednom týdnu. Zatím však nelze mluvit o ústupu nemoci. Za poslední týden přibylo osm nových případů, v létě jich bylo za stejnou dobu kolem 30. Od začátku roku se žloutenka potvrdila u 438 lidí.

 

V prosinci se týdenní nárůst pohybuje do deseti případů. "Trend vypadá dobře a snad by se to postupně mohlo uklidnit. Na závěry je ale ještě příliš brzy, protože pořád máme za prosinec v součtu dohromady více nemocných, než jsme evidovali dříve třeba za celý rok," uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Podle ní se lidé v zimě více oblékají a nasazují rukavice, takže se žloutenka přenáší méně. Na druhé straně jsou vánoční trhy, kde návštěvníci jedí rukama. "Uvidíme, co nám to přinese, proto bych byla opatrná ve vyjadřování. Riziko šíření trvá i nadále. Pozitivní je však to, že se nám nemoc nerozšířila ve školách. V nich je vidět, že když se nastaví opatření, další případy nevznikají," řekla Ciupek.

Hygienici nastavili opatření ve 20 školách, kde byli nemocní jedinci. Podle Ciupek se nemoc nikdy nešířila v kolektivech. "Ve 12 školách jsme opatření už ukončili a aktuálně běží ještě v osmi. Nákaza se šíří spíš v rodinách, kde ji lidé chytají jeden od druhého," řekla Ciupek.

Hygienici provedli protiepidemická opatření u více než 2200 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými. Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy, především když jí lidé neumytýma rukama. Proto je podle hygieniků nutné umývat si je teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Zdroj: ČTK

Štítky žloutenka, Jihomoravský kraj, nemoc, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se snížil počet nových případů žloutenky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.