Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno využije kontrol kotlů při podezření na špatné palivo

Města a obce s rozšířenou působností budou mít od ledna možnost kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. V Jihomoravském kraji toho využijí při opakovaném podezření na spalování nepovoleného paliva nebo odpadu, vyplývá z vyjádření úřadů. Město zvažuje studii pro zavedení nízkoemisní zóny na území Brna

Kontroly nebudou namátkové, ale v případě podezření na spalování nepovolených věcí. "Úřad provozovatele nejprve na tuto skutečnost upozorní, a pokud i přes upozornění povinnost poruší, je kontrolující orgán oprávněný vstoupit do jeho obydlí. Vlastník nebo uživatel je povinen mu umožnit přístup ke spalovacímu zdroji," uvedl mluvčí města Brna Filip Poňuchálek.

V Brně budou mít možnost kontroly tři úředníci. "Město zároveň podalo žádost o podporu na Státní fond životního prostředí ČR na zpracování studie proveditelnosti pro zavedení nízkoemisní zóny na území města. V případě přidělení dotace bude zpracovaná studie a na základě jejích výsledků by rada rozhodla, jestli nízkoemisní zónu vydá, či nikoliv," dodal Poňuchálek.

Mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková ČTK řekla, že se v závěru letošního roku uskutečnila v Institutu pro veřejnou správu specializovaná školení, která budou pokračovat i v roce 2017. "Krajský úřad poskytuje obcím s rozšířenou působností metodickou pomoc," doplnila Brindzáková.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Jihomoravský kraj, Státní fond životního prostředí, palivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno využije kontrol kotlů při podezření na špatné palivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.