Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Svoboďáku dnes pokřtili devatenáct nových šalin, novou techniku představili také hasiči

Na náměstí Svobody se dnes křtilo 19 nových tramvají 13T známých jako Porsche, které dopravnímu podniku za 1,2 miliardy dodala Škoda Transportation. Řada třicetimetrových tramvají vytvořila zápis do české knihy rekordů, jména vybíraly tramvajím jednotlivé městské části. Nové vybavení představili také jihomoravští hasiči.

Bohunice vybraly zakladatele tamějšího Sokola Bohumila Konicara, Bystrc dosud žijícího brigádního generála Evžena Bočka. Abecedně postupně následovaly další městské části. Generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek popsal, jak nápad vznikl.

"Pojmenovávání tramvají má v Brně tradici. Když jsme přemýšleli, vnímali jsme celé město jako tělo a městské části jako jeho části. Tramvajové koleje jsou jako tepny a když vidíte na dispečinku mapu, na které se každou vteřinu tramvaje pohnou, řekli jsme si, že to jsou krvinky, které spoluvytvářejí život města a jeho částí," řekl Havránek.

Díky letošnímu velkému nákupu už má Brno 160 nízkopodlažních tramvají, což je více než polovina všech. "Zvyšujeme tím nejen komfort, ale také se snižují provozní náklady," uvedl Havránek.

Otázkou je, jak bude dopravní podnik pokračovat v obnově tramvají, z nichž některé byly vyrobeny ještě v 70. letech minulého století. Sice prošly různými stupni oprav, avšak morálně i technicky zastarávají, což se týká vozů T3 a K2.

"Diskutujeme o tom, protože smlouva na nákup tramvají 13T skončila a v roce 2018 skončí program Vario. Otázkou je, zda nakupovat nové stoprocentně nízkopodlažní tramvaje, které jsou však dražší. Varia se navíc montují v našich ústředních dílnách, takže musíme mít na paměti i zaměstnanost našich lidí. Rád bych se přiklonil k programu moderní tramvaje vzniklé v dopravním podniku. Situace je o to složitější, že se pohybujeme ve veřejném sektoru v systému veřejných soutěžích," uvedl Havránek.

Novou technikou se pochlubili také hasiči

Krom nových vozů dopravního podniku se na náměstí Svobody představili také nové přírůstky do vozového parku jihomoravských hasičů. Sbor získal dva žebříky. Jeden na podvozku, s dostupnou výškou až čtyřiceti metrů, druhý automobilový. "Jeden bude sloužit v Brně a druhý v Hodoníně. Předání hodonínského vozu se uskuteční zřejmě v první polovině ledna 2017," uvedl na webu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Výbavu navíc doplňuje automobilová cisternová stříkačka. Dnes odpoledne ji na náměstí Svobody slavnostně požehnal opat Lukáš Evžen Martinec.

Zdroj: ČTK, HZS JMK

Foto: HZS JMK, MMB: M. Schmerková

Štítky dopravní společnost, městská část, Brno-Bohunice, Porsche, Škoda Transportation, Brno, Evžen Boček, Bystrc, Lukáš Evžen Martinec, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Šmaková

...a taky nikde jinde nejezdí šaliny,jenom v Brněěěěěěěěěě............

Pátek, 23. prosince 2016, 14:19Odpovědět

Na Svoboďáku dnes pokřtili devatenáct nových šalin, novou techniku představili také hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.