Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno vyhlásí mezinárodní urbanistickou soutěž na areál výstaviště

Brno chystá na příští rok mezinárodní otevřenou urbanistickou soutěž na podobu areálu výstaviště. Soutěž bude mít dvě kola a její zadání vypracuje letos zřízená Kancelář architekta města Brna. Cílem je získat návrh, podle kterého se propojí všechny funkce areálu a víc se otevře veřejnosti. Náklady na organizaci soutěže jsou asi 7,5 milionu korun.

Kancelář architekta bude pracovat na zadání soutěže první tři měsíce příštího roku. "Lze tedy předpokládat, že bychom v dubnu vyhlásili samotnou soutěž a její výsledky bychom chtěli mít do konce příštího roku," uvedl náměstek primátor Martin Ander.

Podle něj má nyní areál více funkcí. "Je to cenné území spojené s historií a obrazem města jak v České republice, tak v zahraničí. Jsme městem veletrhů a veletržní funkce je důležitá. Je potřeba ji zachovat a rozvíjet, ale areál plní i další funkce. Jsou tam hotely, konají se kongresy, máme tam Vida centrum, areál dopravní výchovy a konají se tam i sportovní, odpočinkové a rekreační aktivity," vyjmenoval Ander.

Soutěž nemá podle vedení města za každou cenu hledat nové využití areálu,ale spíš kvalitní řešení, jak ho  sjednotit, udržet a zapojit do struktury města. "Chceme najít areálu nějakou jednotící koncepci, oživit ho a zapojit do života města. Nyní je od města odtržený a uzavřený. Soutěž tomu může pomoct," uvedl Ander.

Předmětem soutěže bude zpracování ideové urbanistické studie nejen samotného areálu výstaviště, ale i přilehlého území využívaného dopravním podnikem, vodárnami a rekreačním areálem Riviéra. Základním předpokladem bude zachování provozu veletrhů.

Město ještě v loňském roce vlastnilo pouze 34 procent veletrhů, ale odkoupilo většinový podíl 61 procent od německého vlastníka Messe Düsseldorf zhruba za 225 milionů korun. Plánuje také výkup zbylých pěti procent od minoritních vlastníků.

Zdroj: ČTK

Štítky soutěž, Brno, kongresové centrum, Martin Ander, veletrh, Česko, Düsseldorf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyhlásí mezinárodní urbanistickou soutěž na areál výstaviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.