Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský kraj bude mít pro příští přebytkový rozpočet

Jihomoravský kraj bude příští rok hospodařit s přebytkovým rozpočtem. Výdaje jsou naplánované na 6,408 miliardy korun, příjmy jsou plánované ve výši 6,446 miliardy korun. Nejvíce peněz kraj investuje do dopravy, a to jak do dopravní obslužnosti, tak do opravy silnic druhé a třetí třídy.

 

Do dopravy má jít přes 2,4 miliardy korun, což je zhruba o 300 milionů více než letos. Kraj chce rychleji opravovat silnice, které jsou v jeho majetku a které jsou mnohdy ve velmi špatném stavu. "Částka, kterou investujeme, bude navýšená ještě o dotace," řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

V oblasti dopravy jde také nakonec 115 milionů korun do rezervy, kterou má kraj připravenou na kompenzaci dopravcům, kteří musí podle vládního nařízení zvýšit platy řidičům autobusů. Kraj však očekává, že se podaří vyjednat s vládou, aby šly peníze řidičům ze státního rozpočtu a přes kraj pouze protekly. "Naši právníci to vidí jako jediné možné řešení," uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

Koalice schvalovala rozpočet, který ještě připravovala předchozí koalice ČSSD a KDU-ČSL. Vyškrtala z něj však některé dotace ve výši přes 400 milionů. "Takto jsme se v koalici domluvili a vytvořili jsme z nich rezervu. V prvním čtvrtletí, až budeme mít více času na problematiku, peníze rozdělíme do projektů, nejvíce v sociální oblasti a zdravotnictví," řekl Šimek. Zájmové svazy podle něj nepřijdou o dotace, jen je kraj hodlá přidělovat zastřešujícím organizacím, aby se s nížila administrativní náročnost. Zmínil také, že vzhledem k ekonomickému vývoji lze očekávat, že příjmy budou během roku vyšší, než rozpočet aktuálně předpokládá.

Vzhledem k tomu, že letošní příjmy byly nakonec také proti očekávání vyšší, míří dalších 20 milionů do rezervy a 50 milionů na financování kultury s krajským významem, což je například Národní divadlo Brno.

Mezi nejdražší investice a velké opravy v příštím roce patří nejen rekonstrukce silnic a mostů, ale také výkupy pozemků zejména pod silnicemi za 100 milionů nebo rekonstrukce vyškovské nemocnice za více než 60 milionů
korun.

Loni v prosinci schválilo bývalé zastupitelstvo rozpočet na letošní rok s příjmy 5,9 miliardy a výdaji šest miliard korun. Rozdíl měly dorovnat peníze z minulých let. Aktuálně se předpokládá, že rozpočet skončí přebytkem kolem 200 milionů korun.

ČTK

Foto: Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno
 

Štítky rozpočet, Jihomoravský kraj, silnice, peníze, Bohumil Šimek, ČSSD, ANO 2011, Roman Hanák, KDU-ČSL, Národní divadlo Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj bude mít pro příští přebytkový rozpočet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.