Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policisté dnes v Brně převzali sedmdesát šest nových motocyklů, na jaře dostanou dalších šedesát

Policie získá za 60 milionů korun 135 nových motocyklů. Prvních 76 jich převzala dnes v Brně, zbytek dostane na jaře. Stroje financoval Fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Policie chce být díky novým motorkám více dostupná a viditelná, řekl dnes v Brně policejní prezident Tomáš Tuhý.

Motorky značky BMW budou jezdit po dálnici i v regionech. Policejní řidiči absolvují školení nejpozději do jara. "Slabší verze budou primárně pro okresní dopravní inspektoráty, silnější budou na krajských družstvech nebo policejním prezidiu. Budou sloužit také mimo jiné při přepravě nadměrných materiálů u kolon, konvojů," uvedl Tuhý.

Podle něj policie motocykly dlouhodobě potřebovala. Tuhý uvedl, že práce zhruba 25 tisíc policistů nějak souvisí se silničním provozem. „Nové policejní motocykly umožní dopravním policistům efektivněji reagovat na aktuální situaci v silničním provozu, zejména ve vztahu k rychlejšímu řešení mimořádných situací na pozemních komunikacích či komplikací v plynulosti silničního provozu,“ doplnil ředitel dopravní policie plk. Tomáš Lerch.

Motorky jsou vybavené například speciálním výstražným značením, které motoristy upozorní, aby zastavili. Radary na měření rychlosti ve výbavě nejsou, policie ale o nich do budoucna uvažuje. 

Nákup motocyklů byl jedním z největších tendrů tohoto typu v zemích střední Evropy. Většina peněz šla ze zákonem zřízeného fondu zábrany škod, který spravuje Česká kancelář pojistitelů. Do profesní organizace pojišťovny odvádějí tři procenta z přijatého pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Fond peníze přerozděluje především složkám integrovaného záchranného systému. Letos fond například nakoupil za 174 milionů korun 25 nových cisteren pro hasiče.

Zdroj: PČR, ČTK
 

Štítky motocykl, Brno, policie, Tomáš Tuhý, Česká kancelář pojistitelů, silniční provoz, BMW, Policejní prezidium České republiky, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté dnes v Brně převzali sedmdesát šest nových motocyklů, na jaře dostanou dalších šedesát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.