Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Třídíte odpad? A třídíte ho správně?

České domácnosti se stále více soustřeďují na třídění odpadu, dokonce se v této činnosti pohybují na evropské špičce. Bohužel podle průzkumů pouhých 10 % domácností třídí odpad správně, spousta odpadků tak končí ve špatných kontejnerech. Podívejte se na nejčastější chyby při třídění odpadu.

Kolik barev mají kontejnery?

Kontejnery na třídění odpadu se liší barvami. Žlutý kontejner je určen na plasty, modrý na papír, zelený na sklo. To jsou tři základní. Můžeme se setkat i s oranžovým kontejnerem na kartony od nápojů, hnědým na bioodpad, malým červeným na použité baterie nebo kontejnery na textil, jejichž barvu ale nejde obecně určit. Kontejnery na textil často spadají pod nějakou charitativní organizaci či obchodní řetězec, proto je jejich barevné označení různé, od modré po bílou. Přestože základní rozdělení kontejnerů je asi všem jasné, často se stává, že odpad skončí jinde, než má.

Nejčastější chyby při třídění odpadu

Dobrý úmysl vždy nestačí, proto si ukážeme časté chyby při třídění odpadu. Mezi odpadky, které se dostanou nejčastěji do špatného kontejneru, patří třeba rolička od toaletního papíru nebo papírový obal od vajíček. Svědomití třídiči je často házejí do kontejneru na papír, což je chyba. Rolička i obal jsou vyrobeny z již tolikrát recyklovaného papíru, že je znovu recyklovat nelze. Takže jejich jediné místo je v koši, tedy v kontejneru na směsný odpad.

Doma nebo v práci se určitě čas od času zbavujete krabice od jídla. Například pizza je většinou uložena do papírové krabice, ostatní jídlo do takzvaných termokrabiček z polystyrenu. Vzhledem k tomu, že papírové krabice se od jídla ušpiní a často jsou i nasáklé tukem, jejich recyklace není možná. Vyhodit je lze pouze do směsného odpadu. Totéž je možné říci o znečištěných polystyrenových termokrabičkách.

Svoje kontejnery má také sklo. To pro účely třídění dělíme na barevné a čiré. Co ale třeba s takovým starým zrcadlem? Jeho zadní strana obsahuje i kov, proto ho nelze recyklovat jako čisté sklo. Stejně jako předchozí věci tedy patří do směsného odpadu.

Čím dál častěji si můžeme koupit nápoj v kelímku s sebou. Kelímek, ač je z papíru, nepatří do modrého kontejneru na papír. Kvůli nepropustnosti je totiž jeho stěna potažena tenkou vrstvou plastu, a tak ho vyhazujeme do směsného odpadu. Pouze jeho plastové víčko lze vyhodit do žlutého kontejneru na plastový odpad.

Třiďte podle materiálu

Pro správné třídění stačí popřemýšlet nad tím, z čeho je věc vyrobená, případně jak moc je znečištěná. Kelímek od jogurtu stačí lehce vypláchnout a vhodit do žlutého kontejneru, naopak umaštěný obal od pizzy patří do koše či popelnice.

Přehled o správném třídění odpadu získáte na eon.cz/radce.

PR text

Štítky odpad, kontejner, třídění odpadu, papír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třídíte odpad? A třídíte ho správně?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.