Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Technické muzeum představilo výstavu robotických dinosaurů

Výstavu představující mechatronický pohyb, který vyvolává iluzi živých zvířat, připravilo Technické muzeum v Brně. Vznikla ve spolupráci s Fakultou strojního inženýrství VUT v Brně a výrobcem modelů pro dinoparky. Dostala název Dinosauři na řetězu. Kromě pohyblivých modelů druhohorních ještěrů ukazuje i originály a kopie zkamenělin.

Výstava robotických modelů dinosaurů zasazených do iluzorního prostředí druhohorní přírody představuje více než 60 statických a robotických modelů v životní velikosti. Díky zvukovým, světelným a pachovým efektům umožní návštěvníkům zážitek podobný trikům filmové série Jurský park.

"Výstavu jsme připravili k 55. výroční muzea. Kromě klasické muzejní sbírkotvorné práce je také potřeba propojovat nové se starým. Díváme se daleko do minulosti, která pomocí vědy a techniky minulost ožívá," řekl novinářům odborný náměstek Technického muzea v Brně Ivo Štěpánek.

Výstava má i svou edukační část, která vysvětluje pojem a principy mechatroniky, předvádí výsledky výzkumů českých paleontologů a autentické lokální nálezy zkamenělin i repliky významných světových nálezů z období druhohor.

Návštěvníci mají možnost si osahat imitaci dinosauří kůže, objevit v písku na paleohřišti kostru druhohorního tvora nebo navštívit 2D a 3D kino s filmem, který diváky přenese o stovky milionů let zpět.

Výstavu doplní i DinoVíkend plný zábavných úkolů a soutěží s jedinečnou příležitostí prohlédnout si dinosauří zub starý asi 160 milionů let, který je naplánovaný na 17. a 18. prosince. Součástí výstavy je také živoucí fosilie, rostlina wolemie vznešená, která pokrývala Zemi před 150 miliony lety, kdy na Zemi vymřeli dinosauři.

Zdroj: MMB, ČTK
  

Štítky dinosauři, výstava, Technické muzeum v Brně, Fakulta strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, technické muzeum, Brno, Jurský park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické muzeum představilo výstavu robotických dinosaurů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.