Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hvězdárna a planetárium Brno slaví páté narozeniny. Navštívilo ji dohromady neuvěřitelných 650 tisíc lidí

Hvězdárna a planetárium Brno slaví dnes páté narozeniny nové budovy a současně třetí narozeniny digitálního planetária – přístroje na vizuální zázraky. Za tu dobu ji navštívilo přesně 654 275 lidí!

 

 

"Kterou událost z těch, které se na hvězdárně za tu dobu odehrály, považuji za nejvýznamnější? Okamžik, kdy se v červnu 2009 definitivně rozhodlo o rekonstrukci budovy. Pak se totiž změnilo úplně všechno. Budova, její vybavení i její pracovníci. Podstatné ale je, že se změnil styl, jak propagovat úžasné vědecké objevy, kterých jsme svědky. Vážíme si každého návštěvníka, dbáme na kvalitu všech našich výtvorů... a i když klademe důraz na propagaci kritického způsobu myšlení, nebereme se příliš vážně. Snažíme se prostě být jakýmsi ostrůvkem zdravého selského rozumu v moři iracionality. Změna myšlení, to bych řekl, že byla největší revoluce," shrnul cestu, kterou hvězdárna prošla její ředitel Jiří Dušek.

Nová budova byla za účasti mnoha významných hostů slavnostně otevřena 10. listopadu 2011. Zásadní podíl na úspěchu projektu měl primátor statutárního města Brna Roman Onderka, který celou dobu razil cestu vpřed, architekt Martin Rudiš a jeho ateliér, v němž se zformovala základní architektonická koncepce, generální ředitel společnosti Skanska Daniel Ťok, jenž se svými pracovníky proměnil sny v kvalitní realitu.

Své představy a zkušenosti do realizace vložili především Jiří Dušek, Pavel Gabzdyl a Jan Píšala. Důležitou roli také sehrál Vladimír Remek, jehož charisma pomáhalo „otevírat dveře" a udržovat pozornost veřejnosti. Úspěšný start by neproběhl bez skvěle sehraného týmu zaměstnanců Hvězdárny a planetária, kteří se dokázali v extrémně krátkém čase dokonal sžít s novým prostředím i technologiemi.

Prvními veřejnými návštěvníky nového digitária byli 2. listopadu 2013 v deset hodin dopoledne děti z dětských domovů a krizových center jižní Moravy. Prvním představením a současně prvním autorským představením byl Neuvěřitelný vesmír od Pavla Gabzdyla a Jana Píšaly. Nejen, že demonstrovalo úžasné schopnosti nového projekčního systému, ale také zavedlo diváky na podivuhodná místa... Například mezi družice na oběžné dráze planety Země, k planetě Saturn, mlhovině Helix a dokonce vně naší Galaxie.

Zdroj: Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, narozeniny, hvězdárna, Skanska, Země, Vladimír Remek, Roman Onderka, Saturn, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna a planetárium Brno slaví páté narozeniny. Navštívilo ji dohromady neuvěřitelných 650 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.