Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ombudsmanka: I zadlužení lidé musí mít možnost získat práci

Dluh by podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové neměl být překážkou při hledání zaměstnání. Pokud nejde o pracovní pozici, v níž by zaměstnanec nakládal s penězi a mohl pro zaměstnavatele představovat určité riziko, nemělo by obecně platit, že zadlužení lidé nezískají práci. Ombudsmanka to dnes uvedla na webu svého úřadu.

Na ochránkyni se obrátil odmítnutý uchazeč o pracovní pozici manažera pobočky prodejce aut. Vyhrál sice výběrové řízení, ale zaměstnavatel o něm před podpisem pracovní smlouvy zjistil, že je v insolvenci a do zaměstnání ho nepřijal. Takový přístup vnímal dotyčný jako porušení práva na rovné zacházení a obrátil se na oblastní inspektorát práce. Ten v postupu zaměstnavatele žádné pochybení neshledal, stěžovatel se proto obrátil na ombudsmanku.

Veřejná ochránkyně práv v šetření zjistila, že inspektorát se pochybení nedopustil. Stěžovateli vysvětlila, že vzhledem k tomu, že majetkové poměry nejsou ve výčtu diskriminačních důvodů, nemohlo dojít k porušení antidiskriminačního zákona. A nelze se tedy bránit antidiskriminační žalobou. Podle názoru ochránkyně však v takovém případě zůstává možnost podat žalobu na ochranu osobnosti podle občanského zákoníku.

Šabatová v souvislosti s tímto případem uvedla, že pokud se k výkonu určité pracovní pozice váže odpovědnost za nakládání s penězi zaměstnavatele nebo plánování a kontrola dlouhodobějších finančních toků a operací, může zaměstnavatel vnímat i osobní situaci uchazeče jako projev jeho schopností potřebných pro výkon těchto činností.

"Neznamená to však, že uchazeč o zaměstnání, který je zadlužený, již nemůže získat práci. Zaměstnavatelé by měli svůj postup pečlivě zvažovat a toto kritérium uplatňovat přiměřeně pouze u těch pracovních pozic, kde zaměstnanec musí vykonávat specifické činnosti spojené s finančními operacemi," uvedla Šabatová.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Anna Šabatová, právo, povolání, Inspektorát práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ombudsmanka: I zadlužení lidé musí mít možnost získat práci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.