Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno ocení Jiřího Bradyho, státní vyznamenání teď nedostane

Brno ocení pamětním listem Jiřího Bradyho, který za druhé světové války prošel dvěma koncentračními tábory. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL), který navrhl, aby město Bradyho ocenilo.

 

Podle Hladíka by si Brady měl list zřejmě převzít v Brně, v úterý Brady s manželkou odlétají zpět do Kanady. Brady původně očekával, že mu předá řád T. G. Masaryka prezident Miloš Zeman, který tak nakonec neučiní. Bradyho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) tvrdí, že prezident Bradymu vyznamenání neudělí kvůli setkání Hermana s dalajlámou. Zeman po ministrovi chtěl, aby se s tibetským duchovním nesetkal.

Mnoho politiků vyjádřilo názor, že by měl Brady vyznamenání od prezidenta dostat. V reakci na Bradyho chybějící jméno se vedle Brna rozhodla pamětníka z koncentračních táborů ocenit Univerzita Palackého v Olomouci, primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO), Poslanecká sněmovna i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Brady by měl podle předběžných informací Hladíka přijet do Brna v pondělí mezi 9:00 až 10:00. "My jsme se dnes na radě dohodli, že mu předáme pamětní list jako poděkování za jeho život a přístup k němu a jakým způsobem vše prezentuje společnosti," uvedl Hladík. Podle něj se bude pamětní list vypracovávat a ještě jednou se mimořádně sejde rada, která ho schválí.

 Brno zvažovalo více možností, jak by Bradyho ocenilo. Nabízelo se také čestné občanství. "Technicky však nejsme schopni to zvládnout. Musí ho schválit zastupitelstvo, ale na jeho svolání je potřeba sedmi dnů. Do pondělí to nemůžeme stihnout. Nejde však o to předhánět se, kdo udělí panu Bradymu větší ocenění, ale poděkovat mu za jeho práci," řekl Hladík. Dodal, že čestné občanství by se nabízelo v případě, že by Brady navštívil Českou republiku i v budoucnu. Podle Hladíka město uděluje lidem Cenu města Brna, čestné občanství a pamětní list, který však nevyužívá často.

Osmaosmdesátiletý Brady v neděli přiletěl do Česka. Novinářům řekl, že ho Pražský hrad v polovině října informoval, že bude vyznamenán Řádem T. G. Masaryka. V seznamu oceněných ale není a podle ministra Hermana by vyznamenání od Zemana už ani nechtěl. Přijal však nabídku Univerzity Palackého v Olomouci, která mu chce udělit akademické ocenění. Má také převzít od primátorky Krnáčové Klíč od obce pražské. Pamětní medaili s pamětním listem obdrží Brady také od Poslanecké sněmovny a medailí Karla Kramáře ho vyznamená premiér Sobotka.

Brady přežil Terezín i Osvětim. Jeho rodinu vyvraždili Němci. Jemu se podařilo uprchnout z pochodu smrti. V roce 1949 emigroval, dostal se až do Kanady a vypracoval se v úspěšného podnikatele. Významně se angažoval v pomoci krajanům, kteří emigrovali. Celý život také přednášel po celém světě a vydával svědectví o nacistické zrůdnosti za druhé světové války.

Zdroj: ČTK
    

Štítky Jiří Brady, Brno, Petr Hladík, druhá světová válka, KDU-ČSL, Miloš Zeman, Daniel Herman, Tomáš Garrigue Masaryk, vyznamenání, Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno ocení Jiřího Bradyho, státní vyznamenání teď nedostane  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.