Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nekuřáckým hospodám v Brně tržby po omezení kuřáků i rostly

Majitelé některých brněnských restaurací a hospod tak dlouho čekali na zákon o zákazu kouření, až se rozhodli sami, že kuřáky pošlou z podniku před něj. S odstupem času si rozhodnutí velmi pochvalují, protože tržby zůstaly stejné či ještě vzrostly. Drtivá většina dosavadních zákazníků jim zůstala a přišli noví, kteří se zakouřeným hospodám vyhýbali. ČTK to řekli oslovení majitelé či provozní.

"Rozhodoval jsem se několik měsíců. Chtěl jsem si počkat, až to tak budou muset udělat všichni, ale nedošlo k tomu," řekl majitel klubu Šelepka a Veselé Vačice Raed Kahwaji. Z obou podniků udělal nekuřácké loni v létě. Dva až tři týdny měl hostů méně. "Z toho jsem byl trochu nervózní, ale pak se to otočilo. Ve finále je hostů víc než dřív a v hospodě větší pohoda," uvedl Kahwaji.

Na Šelepce to podle něj bylo jednodušší, protože je u parku, kam chodí spousta rodičů s dětmi a kuřákům stačí vyjít před hospodu. Ve Vačici musí vylézt ze suterénu po schodech. "Nicméně prosazuje se trend vychutnávání si jídla, což v zakouřené místnosti jde dost těžko. A u piva je to víceméně stejné," uvedl Kahwaji.

Dokonce už před deseti lety sáhli ke stejnému opatření spolumajitelé pivnice Hluchá Zmije na Veveří, jeden z nich měl totiž zdravotní potíže. "Říkal jsme mu, že je to blbost, ale ukázalo se, že to byl dobrý krok. My i hosté jsme spokojení," řekl Radek Klát. "Neznám v Brně hospodu našeho typu, která by k tomu tehdy našla odvahu," doplnil. Kolega odhadl, že sice pětina hostů odešla, ale dvojnásobek jich přišel.

Na začátku loňského roku jejího příkladu následovala pivnice Pegas v Jakubské ulici. "Jelikož jsme v centru a chodí k nám i hodně turistů, ani jsme žádný pokles nezaznamenali. Funguje to bezvadně a jsme spokojení," řekl provozní Josef Konvalina. Podle něj to řadě hostů přijde úplně normální, že se uvnitř nekouří. "Spousta lidí cestuje, takže ví, jak to chodí v zahraničí. A cizinci jsou na to také zvyklí," poznamenal Konvalina.

Většina kuřáků v hospodách zůstala. "Dokonce jsou někteří rádi, že nemusejí oblečení větrat nebo prát. Silní kuřáci také přiznávají, že alespoň méně vykouří," řekl Kahwaji. Pegas má pro ně navíc ve forhausu zřízené barové stolečky. Podle Kahwajiho změnu ocenil i nekuřácký personál.

I když už se odhodlal udělat hospodu nekuřáckou, zákon o zákazu kouření v restauracích by podpořil. "Sice jde do kříže se svobodou podnikání, ale mělo by to být. Ale asi jen pro gastronomické podniky a ne například pro noční kluby," míní Kahwaji. Konvalina by byl opatrnější. "Mám chalupu na venkově a tam by to místní asi nechtěli. Je rozdíl mezi městem a venkovem," uvedl.

Nekuřáckou se v Brně stala loni i tradiční a oblíbená Bláhovka. Lidé, kteří mají zájem najít nekuřácký podnik, najdou jejich, ač neúplný seznam, na oficiálním webu Brna. Jsou jich desítky.

V republice více nekuřáckých, než kuřáckých podniků

V celé zemi je v současnosti podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka minimálně 60 procent restaurací buď nekuřáckých, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. "Ty nové, které vznikají, už jsou vesměs všechny nekuřácké," uvedl Stárek. Připravovaný protikuřácký zákon, který budou v úterý projednávat poslanci, bude mít podle něj negativní vliv jen na podniky, kde jídlo není prvořadé, jako bary nebo pivnice. Poškodit by to mohlo i malé venkovské hospody, dodal.

K takzvanému protikuřáckému zákonu, který zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích a dalších pohostinstvích, podávají nyní někteří poslanci návrhy úprav. Některé z nich směřují ke zmírnění restrikce. Druhé čtení vládní předlohy je ve Sněmovně naplánováno na úterý.

Zdroj: ČTK

Štítky hospoda, Brno, restaurace, zákaz kouření, Josef Konvalina, Asociace hotelů a restaurací České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nekuřáckým hospodám v Brně tržby po omezení kuřáků i rostly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.