Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Masarykův ústav v Brně chce koupit robota na operace nádorů

Masarykův onkologický ústav v Brně chce koupit na odstraňování nádorů speciálního robota za desítky milionů korun. ČTK to řekl ředitel ústavu Jan Žaloudík. Zákroky jsou podle něj s robotem šetrnější.

 

 

Lékaři zatím kvůli robotickým operacím jezdí dvakrát týdně do Nemocnice Mostiště 60 kilometrů od Brna. O nákupu rozhoduje komise ministerstva zdravotnictví, bez jejíhož souhlasu si ústav robota nemůže pořídit. Podle mluvčího ministerstva Ladislava Štichy komise zatím nerozhodla.

Ústav již robota před deseti lety měl. Podle Žaloudíka o něj ale přišel kvůli tomu, že měl být další robot ve svatoanenské nemocnici, kde měli lékaři z ústavu operovat. "Situace je dnes taková, že robota nemáme ani my, ani u svaté Anny. Nejbližší robot je v Mostišti, kam musíme převážet pacienty v pondělí a pátky. Provedeme přitom 200 až 250 operací za rok, což je minimum pro pořízení robota," uvedl.

Podle něj by ústav dovedl počet operací i navýšit, protože se k výkonům pomocí robota hlásí nejen urologové s nádory prostaty, ale také chirurgové nebo gynekologové. "Za robotem dojíždíme ale jen dvakrát týdně, aby mohli lékaři fungovat v jiné dny v našem ústavu," dodal ředitel.

Robota odhadem za 60 milionů by si ústav podle něj pořídil i sám, pokud by nezískal dotaci. Potřebuje k tomu ale souhlasné stanovisko přístrojové komise ministerstva zdravotnictví, bez kterého by zákroky nehradily pojišťovny.

Robotické zákroky jsou několikanásobně dražší než klasické operace, ale podle Žaloudíka jsou šetrnější k pacientovi, zkracují hospitalizaci a zmenšují ztráty krve. Dodal, že robota mají v Praze, Olomouci, Hradci Králové nebo v Ústí nad Labem, ale v Brně stále chybí.

Komise zatím robota ústavu neschválila. "Žádost byla projednána loni. Členové komise vzali v úvahu předpokládanou finanční náročnost i dopady do úhrad výkonů. Přihlédli i k potřebě a dostupnosti v rámci České republiky v souvislosti s využitím kapacity stávajících přístrojů. Komise rozhodnutí odložila," sdělil ČTK mluvčí ministerstva Šticha.

Masarykův onkologický ústav ročně navštíví kolem 200 tisíc lidí a hospitalizuje na 10 tisíc pacientů.

Zdroj: ČTK

Štítky robot, Brno, rakovina, Jan Žaloudík, Masarykův onkologický ústav, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pacient, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykův ústav v Brně chce koupit robota na operace nádorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.