Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Prostřednictvím zvonů církev vyjádří solidaritu s lidmi v Sýrii

Prostřednictvím zvonů v českých a moravských chrámech vyjádří katolická církev solidaritu s lidmi trpícími kvůli válce v Sýrii, a zejména ve městě Halab neboli Aleppo. Mezinárodní akci Zvony pro Aleppo dnes zaštítila Česká biskupská konference. V Česku se zvony rozezní ode dneška do neděle vždy v 17 hodin.

Biskupové se rozhodli podpořit solidaritu s bratry a sestrami na Blízkém východě, sdělil novinářům generální sekretář konference Stanislav Přibyl po společné mši biskupů v brněnské katedrále.

Na oficiálních stránkách akce Bells For Aleppo se zaregistrovaly tři brněnské kostely. Kostel Nejsvětější Trojice v Králově Poli, Kostel sv. Augustina na náměstí Míru a kostel sv. Michala na Dominikánském náměstí.

Severosyrské město Halab částečně ovládají opoziční síly, panuje v něm katastrofická humanitární situace. Město čelí náletům. Podle pondělní bilance organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) zahynulo v Halabu od obnovení bojů v září přes 440 civilistů, z toho 80 dětí. Mezinárodní společenství ruské a syrské nálety opakovaně ostře odsoudilo.

Ruské a syrské vzdušné síly od dnešních 9:00 SELČ pozastavily nálety kvůli přípravu humanitárních koridorů, které by ve čtvrtek při již ohlášeném osmihodinovém přerušení leteckých úderů měly civilistům i povstalcům umožnit Halab opustit.

OSN vzápětí oznámila, že ani po ohlášení čtvrtečního klidu zbraní nepovažuje bezpečností záruky pro dodávky humanitární pomoci a evakuaci zraněných za dostatečné.

Zdroj: ČTK, Bells For Aleppo

Štítky Aleppo, Sýrie, kostel, Katolická církev, občanská válka v Sýrii, Česká biskupská konference, Česko, Stanislav Přibyl, OSN, Syrská observatoř pro lidská práva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostřednictvím zvonů církev vyjádří solidaritu s lidmi v Sýrii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.