Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé v Brně nezaplatili osm milionů na poplatcích za odpad

Brněnský magistrát v letošním roce vybral na poplatcích za komunální odpad 231 milionů z celkových 239 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Brna Filip Poňuchálek. Osmimilionový nedoplatek tvoří tři procenta. Neplatičům hrozí sankce a vymáhání dluhu. Podle tajemníka magistrátu Pavla Loutockého je město ve vymáhání úspěšné. Město také nově zavádí možnost úhrady poplatku platební kartou.

Poplatek činí na rok 670 korun. Jeho splatnost uplynula v květnu. "Celkem 101 milionů zaplatili lidé pokladnami, 126 milionů převodem z bankovního účtu a čtyři miliony zaslali poštovními poukázkami," vyjmenoval Poňuchálek.

Poplatek musí platit každý člověk přihlášený k pobytu v Brně, ale také každý cizinec, který ve městě pobývá přes tři měsíce, i vlastník bytu nebo rodinného domu. Ze základní sazby 670 korun mají někteří lidé slevu a platí 500 korun. Patří mezi ně například senioři starší 70 let nebo děti do tří let.

Lidem, kteří nezaplatili včas, hrozí zvýšení nedoplatku až na trojnásobek. Podle Loutockého je město ve vymáhání dluhů úspěšné. "V některých případech to končí až exekucí. Lze říct, že jsme ve vymáhání skoro stoprocentní," doplnil. Exekuce jsou na důchody, sociální dávky, mzdy, účty, ale také lze podat návrhy na výkon rozhodnutí prodejem majetku a případ může dospět až k insolvenci.

Brno poctivým plátcům za odpad nabídne od příštího roku slevu na roční jízdné MHD. Lidé za něj zaplatí 4750 korun jako dosud, ale pokud nebudou mít dluh za odpad a požádají si o příspěvek, město jim vrátí skoro 1500 korun. V konečném důsledku je roční jízdné vyjde na 3325 korun.

Zdroj: ČTK
 

Štítky poplatek, Brno, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně nezaplatili osm milionů na poplatcích za odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.