Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno plánuje na příští rok vyrovnaný rozpočet 12,2 miliardy korun

Brno má první návrh rozpočtu na příští rok, který pro město i jeho 29 městských částí počítá s příjmy i výdaji ve výši 12,2 miliardy korun. Novinářům to řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Návrh rozpočtu se bude ještě dopracovávat a měnit, konečnou fázi bude schvalovat prosincové zastupitelstvo. Podle Hladíka by měly být na investice zhruba dvě miliardy korun a kolem 2,6 miliardy by mělo připadnout městským částem.

Letos má město i s jeho částmi naplánovaný rozpočet s příjmy 11 miliard a výdaji 12,4 miliardy korun. Samotné Brno bez městských částí má rozpočet s příjmy 10,1 miliardy a výdaji 11,3 miliardy korun.

Oproti letošnímu roku město v příštím roce počítá s vyššími příjmy. "Předpokládáme vyšší daňové výnosy o několik set milionů korun, protože se zlepšilo hospodaření českého státu," uvedl Hladík. Dodal, že se však asi o 250 milionů navýší provozní výdaje kvůli zvyšování platů zaměstnanců v samosprávě. Zbylé zvýšené příjmy by měly jít na investice. Více dostanou i městské části, kterým dá město více peněz například na opravy škol nebo údržbu kontejnerových stání.

Mezi významné investice zhruba za 200 milionů Kč bude patřit kompletní revitalizace koupaliště Riviéra. Stovky milionů si vyžádá i rekonstrukce Janáčkova divadla, která potrvá dva roky. Město plánuje i za 150 milionů rekonstrukci polikliniky na Lesné a opravy ulic nebo vybudování tělocvičny v Žabovřeskách. Kromě toho dá peníze na přípravu projektů na výstavbu Janáčkova kulturního centra, atletické haly nebo fotbalového stadionu, které jsou v plánu v příštích letech.

V návrhu rozpočtu je také vymezená částka například na to, aby od příštího roku byla levnější roční jízdenka na MHD. Obyvatelé Brna ji nakoupí za stejnou cenu 4750 korun jako nyní, ale pokud řádně platí za odpad, město jim zašle zpět 30 procent z ceny ve formě příspěvku.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, rozpočet, Petr Hladík, městská část, investice, KDU-ČSL, Janáčkovo kulturní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno plánuje na příští rok vyrovnaný rozpočet 12,2 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.