Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Deštníky na České dělaly radost, teď budou navíc pomáhat

Barevné deštníky, které od poloviny září částečně zastřešovaly Českou ulici, se během tří týdnů staly doslova hitem, Brňané i turisté si je fotili, mluvili o nich, „deštníkové“ fotografie obletěly celé Česko. Minulý týden se galerie pod širým nebem uzavřela, deštníky ale čeká ještě jedna etapa jejich života – budou pomáhat potřebným. Nadace DRFG, která instalaci deštníků zaštiťovala a financovala, se rozhodla deštníky rozprodat zájemcům a získané peníze věnovat na charitu. Benefiční prodej začne 20. října ve 13 hodin v prostorách Moravské galerie Brno – v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí.

„Od lidí jsme v posledních týdnech dostávali spoustu pozitivních zpráv, jak se jim instalace líbí. Hodně lidí se také ptalo, co s deštníky bude, až bude dílo rozebrané, že by o ně měli zájem. I tyto dotazy nás inspirovaly k myšlence deštníky prodat a zároveň podpořit dobrou věc. Spojili jsme se s Diecézní charitou Brno a projekt byl na světě,“ vysvětluje David Macek, výkonný ředitel Nadace DRFG.

Lidé si deštník budou moci koupit za cenu 200 korun – což je minimální dobročinná částka, kdo dá víc, víc přispěje. Deštníků k prodeji je pouze 255, proto platí, že „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Peníze poputují na nábytek, kterým Diecézní charita Brno vybaví pokoje pro lidi bez domova v azylovém domě v Bratislavské ulici. „Myšlenka se nám moc líbí. Deštníky se tak stanou nejenom ochranou před deštěm a připomínkou vyzdobené České ulice pro ty, kteří si je koupí, zároveň se ale také promění v symbolickou střechu nad hlavou pro ty, kdo to nejvíc potřebují,“ zamýšlí se vedoucí Oddělení kontaktů s veřejností Diecézní charity Brno Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Do akce se zapojila také Moravská galerie v Brně, která pro ni zajistila víc než důstojné prostředí. „V našich prostorách se konalo již zahájení činnosti Nadace DRFG, proto následnou dobročinnou akci rádi podpoříme také,“ vysvětluje ředitel Moravské galerie Jan Press. Deštníky se budou prodávat přímo ve vstupní hale Místodržitelského paláce na Moravském náměstí. Akci a celou iniciativu svou tváří podpořila také herečka Městského divadla Brno Radka Coufalová.

„Vzhledem k nadšeným reakcím veřejnosti zvažujeme opětovnou instalaci deštníků v květnu k příležitosti zahájení festivalu Meeting Brno. Brno by pak mohly zdobit celé léto.“ říká David Macek.

Tisková zpráva

Štítky deštník, Brno, charita, instalace, Místodržitelský palác, Moravské náměstí, Česko, galerie, David Macek, Radka Coufalová, Diecézní charita Brno, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deštníky na České dělaly radost, teď budou navíc pomáhat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.