Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně našli archeologové dva zuhelnatělé bochánky chleba. Jsou staré víc jak 500 let

Dva zuhelnatělé bochánky chleba ze 14. nebo 15. století patří k raritám, které našli archeologové při výzkumu ve Veselé ulici v centru Brna. Podobný objev odborníci jinde v republice v poslední době nenašli, řekl dnes ČTK David Merta z brněnské Archaie.

 

Hlavní část vykopávek ve Veselé ulici, kde začala výstavba podzemních garáží, už skončila. Archeologové ale ještě budou několik měsíců vyhodnocovat, co tam našli. Šlo o jeden z největších průzkumů v Brně. 

Zuhelnatělé bochánky byly ve staré peci. "Vypadají, jako kdyby je člověk koupil v Lidlu," uvedl Merta. To, že jde o pečivo, si podle Merty letos ověřili odborníci na Blanensku, kde zkoušeli chleba péct starým způsobem a výsledek  byl po jeho připečení úplně stejný.

Výzkumy z Veselé budou odborníci zpracovávat zhruba rok. "Pořád tam budou věci, ke kterým se dá vracet jakkoliv dlouho, vše nebudeme moci pochopit," uvedl Merta. Podle něj byl výzkum velký rozlohou i intenzitou.

Na místě našli archeologové i další zajímavosti, například poutnický odznak ze 13. století. "Ten vzbudil velký zájem badatelů, historiků. Zatím se to nevyhodnocovalo, nemáme k němu žádnou známou analogii ze střední Evropy," uvedl Merta. Mezi nálezy patří například i první kartáčky na zuby nebo renesanční formička na perník. "Asi ze stejného období je okarína na pískání v ptačí podobě," uvedl Merta.

Podle něj se řada věcí zachovala díky kasárnám, která na místě později byla. Vojenský objekt starší nálezy zakonzervoval. Dělníci tam nyní staví podzemní garáže. Nad nimi bude koncertní sál pro brněnskou filharmonii. 

Stavět se začne patrně ještě letos. Janáčkovo kulturní centrum bude stát 1,3 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, chléb, bochník, Lidl, okres Blansko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně našli archeologové dva zuhelnatělé bochánky chleba. Jsou staré víc jak 500 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.