Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vleky na jižní Moravě se připravují na zimu. V Němčičkách začali pokládat umělý povrch

Jihomoravské lyžařské areály se chystají na nadcházející zimní sezonu, v lyžařském areálu v Němčičkách na Břeclavsku už pokládají umělý povrch. Ve Ski areálu Hodonín u Kunštátu na Blanensku rekonstruují kotvy na vleku zhruba za 300 tisíc Kč.

 

Sjezdovka v Němčičkách je pokrytá umělým povrchem, ten umožňuje lyžování i za nepříznivých sněhových podmínek. "Povrch už máme asi ze čtvrtiny poskládaný. Na příští víkend se chystá brigáda, která by ho mohla dokončit," řekl Jaroslav Stávek z němčičského areálu. Jak doplnil, přijít by měla především mládež, která si tím přivydělá na permanentky. V areálu se také chystají na revizi elektřiny. Zahájení provozu je v plánu hned na začátku prosince, kdy se začne s lyžařskými kurzy pro děti. Ty jsou podle Stávka vždy rok dopředu obsazené a ani letos tomu nebylo jinak.

V letošním roce slaví areál 30. výročí provozu. "Za 30 let se tady nepřestalo lyžovat, takže na konec listopadu chystáme akci pro všechny, kteří to tu vybudovali," uvedl Stávek. Doplnil, že žádnou významnější investici areál letos nenaplánoval.

Ski areál Hodonín u Kunštátu na Blanensku začal s rekonstrukcí sedmi desítek kotev na vleku, podle Josefa Kšici z areálu investice vyjde na 200 tisíc až 300 tisíc korun. Už loni u areálu vybudovali nové parkoviště a investovali i do zasněžovací techniky, to vše si vyžádalo asi 1,5 milionu korun.

V Olešnici na Blanensku pro letošek posílili zasněžování vrchní části sjezdovky. "Pro sněžné dělo jsme nahoře vybudovali další věž, aby na vrchní části sjezdovky, která je nejširší, bylo více sněhu," řekl správce areálu Jiří Kotlán. Další novinkou je rozšíření půjčovny lyžařského vybavení. "Dříve půjčovna stačila pokrýt požadavky klientů tak akorát. Nyní jsme ji dovybavili, aby si lyžaři mohli vybrat třeba i různé barvy vybavení," dodal.

Na lyžařskou sezonu se připravují i ve Filipově údolí na Hodonínsku, žádnou investici pro letošek ale podle Lubomíra Žáka z tamního areálu nepřichystali. Přípravy jsou v plném proudu i v Předklášteří u Tišnova na Brněnsku, tam se ale poslední dvě sezony lyžovat kvůli teplým zimám ani nezačalo. Podle provozovatele vleku Pavla Ivánka je tak velkou otázkou, zda se lyžovat bude letos.

Vlekařům na jižní Moravě obecně nepřeje nejen počasí, zimy jsou v regionu teplé, mírné a většinou bez sněhu, ale ani veřejnost. Lyžování není na rozdíl od cyklistiky, jízdy na koních nebo pěší turistiky v regionu příliš
rozšířeným sportem. Svahy jsou na jižní Moravě mírné a krátké. Lidé tak za lyžováním vyrážejí spíše do Beskyd, Jeseníků či Alp.

Zdroj: ČTK

Štítky zima, lyžařské středisko, Němčičky, Jihomoravský kraj, okres Blansko, Hodonín, Kunštát, sjezdovka, okres Břeclav, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vleky na jižní Moravě se připravují na zimu. V Němčičkách začali pokládat umělý povrch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.