Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Veřejnosti nejvíce vadí opilí lidé, neukáznění pejskaři a cyklisté. Strážníci zpřísní dohled

Začátek podzimu zasvětili brněnští strážníci kontrole a mapování nešvarů, na které si lidé žijící ve městě v letošním roce nejčastěji stěžují. Po vyhodnocení obsahu přijatých oznámení, dotazů z elektronických formulářů a komunikace přes sociální sítě vyplynulo, že na pomyslné černé listině je veřejné pití alkoholu, zanedbávání úklidu po psech a porušování dopravních předpisů cyklisty.

Popíjení alkoholu na zakázaných místech s sebou přináší takové množství negativních jevů, že se strážníci na cílené kontroly a postihy zaměřují každodenně. Hlídky z jednotlivých služeben znají problémová místa ve své oblasti a opakovaně na ně dohlížejí. Jen za letošní rok už strážníci přistihli bezmála patnáct set osob, preventivních kontrol se uskutečnilo několik tisíc.

Akce speciálně zaměřená na prohřešky pejskařů a cyklistů se uskutečnila v každé z městských částí v jiný den a hlídky prozatím na přestupky především upozorňovaly a jejich pachatelům domlouvaly.

„Majitele psů strážníci informovali o změnách v zákoně platných od prvního října letošního roku, zejména pokud jde o recidivu u přestupků. Hlídky mají nově povinnost opakované znečištění prostranství automaticky oznámit ke správnímu řízení. Tam hrozí pokuta do výše třiceti tisíc korun,“ vysvětlil Luboš Oprchal, první náměstek ředitele Městské policie Brno.

Dohled se zpřísní

Strážníci přistihli při venčení 71 osob, které po zvířeti nepoklidily hromádku anebo ho nechaly volně pobíhat bez vodítka a náhubku. Oba prohřešky přitom znatelně zhoršují mezilidské vztahy. Někteří lidé se nezajištěnými psy cítí ohrožení a považují chování majitelů za bezohledné. Psí exkrementy nejenže hyzdí okolí a znemožňují dětem například hraní si v trávě, ale mohou být i zdrojem nebezpečných parazitů, jako jsou psí škrkavky. Ty jsou schopny denně vyprodukovat desetitisíce mikroskopických vajíček a šířit infekční onemocnění, vůči kterým jsou náchylní i lidé.

Strážníci protentokrát 54 případů vyřešili domluvou, za zbylé uložili blokové pokuty nebo je postoupili přestupkovým komisím. Cílené opatření „Pes“ se bude v dohledné době opakovat, hlídky již ovšem dostanou doporučení posuzovat přestupky přísněji.

Při kontrolách cyklistů zaznamenali strážníci 135 případů porušení dopravních předpisů. Celkem 84 cyklistů zastavili kvůli jízdě po chodníku, 26 pro porušení zákazu vjezdu a mezi přestupky nechyběla ani jízda na červenou nebo pod vlivem alkoholu. Čtyři cyklisté se v centru města vydali do části pěší zóny, v níž není jízda na kole povolená.

Vysoké množství přestupků zaznamenané v relativně krátkém časovém období je hlavním důvodem, proč strážníci cílenou akci na dodržování dopravních předpisů cyklisty zopakují znovu hned na jaře příštího roku.

„Chceme dát těmito akcemi veřejnosti jasně najevo, že městská policie jejím názorům pečlivě naslouchá. Zajímá nás, co občany i návštěvníky města trápí a chceme to zlepšovat,“ zhodnotil Bohumil Šimek, ředitel Městské policie Brno.

Zdroj: MP Brno

Štítky cyklista, alkohol, pes, Brno, Bohumil Šimek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnosti nejvíce vadí opilí lidé, neukáznění pejskaři a cyklisté. Strážníci zpřísní dohled  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.