Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lodě na Brněnské přehradě letos svezly rekordních 240 tisíc lidí

Jubilejní 70. plavební sezona na Brněnské přehradě, která dnes skončila, byla rekordní. Lodě dopravního podniku převezly letos 240 tisíc lidí, což je nejvíce za posledních 19 let a o 30.000 lidí více než loni. Podnik zvýšený zájem přičítá stále větší oblíbenosti přehrady jako místa pro rekreaci a také letošnímu počasí, které bylo v létě méně stálé a ne tak horké, tudíž nepřálo koupání, řekla ČTK mluvčí Barbora Lukšová.

Přitom už loni byly počty výrazně vyšší než v předchozích letech. "O prázdninách byl letos o plavbu takový zájem, jaký v novodobé historii nepamatujeme. V červenci jsme svezli 76.000 pasažérů a v srpnu přes 70.000," řekl generální ředitel Miloš Havránek.

Letošní novinkou bylo nové bezbariérové přístaviště v zastávce Kozí horka a ukázalo se, že lidé si jej velice rychle oblíbili. "Zastávka se rázem stala stejně využívaná jako ta u hradu Veveří. Naopak nejméně jsou využívané zastávky Skály a Mečkov," poznamenala Lukšová. Právě zastávka pod hradem se bude rekonstruovat mezi plavebními sezonami a příští rok už bude také bezbariérová.

Letošní sezona, během níž se slavilo 70. výročí zahájení plavby na přehradě, dneškem skončila a přehrada se symbolicky zamkla. Příští sezonu zahájí dopravní podnik tradičně v dubnu. V úterý začne vytahovat lodě na souš, aby se přes zimu podrobily pravidelné údržbě. Po přehradě se plaví šest lodí, všechny jsou na elektrický pohon.

Podnik zajišťuje pravidelnou dopravu z bystrckého přístaviště až do Veverské Bítýšky. Deset kilometrů trvá lodím ujet 70 minut. Největší zájem v historii byl o plavbu v 50. a 60. letech minulého století. Absolutní rekord padl v roce 1956, kdy se plavilo 848.000 lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky Brněnská přehrada, přehrada, Kozí horka, Hrad Veveří, Mečkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lodě na Brněnské přehradě letos svezly rekordních 240 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.