Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Moravský Krumlov nechal zpracovat projekt na opravu zámku

Moravský Krumlov po červnové koupi zámku zadal zakázku, jejíž vítěz pracuje na projektu jeho oprav. Jiná firma pro město připraví žádost o dotaci, která by mohla činit až pět milionů eur (135 mil. Kč). Město také usiluje o alespoň dočasný návrat Slovanské epopeje a chce na zámku pořádat další výstavy, řekl ČTK starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Opravovat by se mělo jižní a východní křídlo zámku. Právě tyto části by měly v budoucnu sloužit výstavám. Proto už také město iniciovalo kontakty s některými kulturními institucemi i v Rakousku. "Hledáme možnosti. A samozřejmě usilujeme o návrat epopeje," řekl Třetina.

Praha totiž od roku 2012, kdy přes protesty z Krumlova dílo Alfonse Muchy na 20 velkoplošných plátnech odvezla, nenašla stálé výstavní prostory. Proto letos v srpnu jednal brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) s pražskou primátorkou a stranickou kolegyní Adrianou Krnáčovou o možnosti dlouhodobě zapůjčit plátna zpět do Krumlova. Nyní je jisté, že od března příštího roku bude epopej vystavena v Tokiu, odkud se přesune do Číny až do poloviny roku 2018.

Kdy by mohl být zámek opravený, nechtěl Třetina odhadovat. Jedná se totiž o rozsáhlou stavbu, která vznikla ve 13. století jako hrad. Na zámek byl přestaven v 17. století. Epopej, kterou Mucha maloval mezi lety 1912 až 1926, zde byla vystavená od roku 1963 a patřila k hlavním důvodům, proč mnozí turisté do Krumlova přijížděli.

Zámek vlastnila až do letošního června dceřiná společnost slovenské Incheby Reality MK, která jej prodala v dražbě za 14 milionů korun, aby mohla uspokojit alespoň částečně své věřitele.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Moravský Krumlov, zámek, Tomáš Třetina, TOP 09, Slovanská epopej, Alfons Mucha, Rakousko, Petr Vokřál, Adriana Krnáčová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravský Krumlov nechal zpracovat projekt na opravu zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.