Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské Safari se rozrostlo o další žirafu

V letošním roce se v brněnské zoologické zahradě narodila dvě mláďata žirafy síťované. V lednu narozená samička Zarafa byla dokonce prvním mládětem roku 2016 a v tomto týdnu porodila i desetiletá samice Tosha. Jak ukázala první veterinární prohlídka, mládě je opět samička a má se čile k světu.

Mládě zůstane první měsíc s matkou oddělené od ostatních zvířat a za příznivého počasí by v příštích měsících mohlo být k vidění i ve výběhu Safari. „Za celou dobu, co pracuji u žiraf, jsem u samotného porodu byl poprvé. Žirafy většinou rodí nad ránem, a když přijde chovatel do práce, mládě už chodí. Tentokrát jsem měl štěstí být u toho a porod jsem natočil,“ řekl chovatel František Ptáček.

Matka Tosha se narodila v Zoo Dvůr Králové, do Brna přijela v roce 2008 a je čtyřnásobnou matkou. Její nejstarší dcera je šestiletá Tabita, která se před necelým rokem stala matkou samce Timona. V jednom výběhu tedy návštěvníci uvidí babičku, maminku, dceru i vnuka.

Žirafy se mohou rozmnožovat po celý rok, nejvíce mláďat se rodí uprostřed léta, ale výjimkou nejsou ani zimní porody. Samice obvykle rodí v intervalu dvou let a březost trvá 420-468 dnů. Novorozené mládě, které váží kolem 60 kilogramů a měří asi 170 cm, přijde na svět pádem z téměř dvoumetrové výšky. Přesto se už za necelou půlhodinu postaví na vlastní nohy a saje mateřské mléko.

Zoo Brno

Štítky žirafa, porod, František Ptáček, ZOO Dvůr Králové, Zoologická zahrada Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské Safari se rozrostlo o další žirafu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.