Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno se může těšit na novou dominantu. Vedle hvězdárny vyroste Sluneční věž

Na úrovni vedení města Brna probíhá schvalování jedinečného projektu, který se stane novým symbolem města, coby centra vědy, umění a vzdělávání. Katedrálu na Petrově, jejíž základy sahají do 12. století, a Špilberk, jehož základy jsou jenom o století mladší, může doplnit Sluneční věž na Kraví hoře. Ba co víc... Sluneční věž nebude pouhou rozhlednou, nýbrž i unikátním výstavním prostorem, meteorologickým detektorem a audiovizuálním dílem.

„Projekt sluneční věže, se kterým přišel pan ředitel Jiří Dušek, se mně osobně velmi líbí. Pokud se nám podaří tento projekt dotáhnout a zrealizovat, získá město Brno novou dominantu, která kromě funkce přirozené dominanty města Brna a rozhledny současně, získá i jedinečný prostor pro oblast vědy, výzkumu a inovací," uvedl Petr Vokřál, primátor statutárního města Brna.

Sluneční věž je nadčasovým, městským prvkem. Do šestipatrového prostoru Sluneční věže – rozhledny o předpokládané výšce 17,5 metru se vestaví vertikální expozice zaměřená na téma Slunce, sluneční energie, vztahy Slunce – Země. Pozorovací terasa nabídne unikátní vyhlídku na město Brno (vrch Hády, vysílač Kojál, Babí lom, pevnost Špilberk, chrám sv. Petra a Pavla, Pavlovské vrchy a Slavkov u Brna). „Stejné místo se ve večerních hodinách promění v astronomickou pozorovatelnu s výhledem na jevy odehrávající se nízko nad obzorem," doplnil Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Nejen rozhledna

Poloha i výška Sluneční věže je zvolena tak, aby bylo zajištěno soukromí v okolní obytné zástavbě. Její součástí bude přiměřené scénické podsvětlení pláště, které bude reagovat například na aktuální počasí (teplotu, atmosférický tlak, směr a sílu větru) nebo realizovaný program (nerušené pozorování apod.). Vizuální vjem je založen na prolínání prostorové ocelové konstrukce, expozice a foliového pláště.

“Předsazený lehký plášť v celé ploše stíní vnitřní tepelně izolační plášť. „Vzniklá mezera vytváří komínový efekt využívající přirozeného proudění vzduchu pro maximální izolační efekt zajišťující vnitřní klima pro celoroční provoz. Přirozené větrání v létě a princip rekuperace v zimním období je základem technologického vybavení pro dosažení minimální provozní energetické náročnosti objektu," vysvětlil Martin Rudiš, architekt Sluneční věže.

Vnitřní část dvouplášťové fasády Sluneční věže z prosklených a plných panelů vytvoří různě transparentní grafické plochy. Hlavním architektonickým prvkem ale bude vnější plášť z pružné folie, která díky částečné průhlednosti přiznává vnitřní ocelovou prostorovou konstrukci. Folie umožňuje díky svým mnoha inspirativním vlastnostem vytvořit tvarově zajímavý a vzdušný výtvarný prvek.

Rozpočet

V uplynulém roce vznikla studie proveditelnosti, která ukázala, že navrhované řešení je možné a nekoliduje s inženýrskými sítěmi nebo požadavky na ochranu vzdušného prostoru. V současné době se v orgánech města Brna diskutuje financování přípravy dokumentace pro územní řízení a stavební povolení. Stavba Sluneční věže může být zahájena v polovině roku 2018. Celkové náklady se odhadují na 40 milionů Kč.

Tisková zpráva

Štítky Brno, Sluneční věž, rozhledna, projekt, Špilberk, Brněnský Petrov, Kraví hora, Slunce, Petr Vokřál, Hvězdárna a planetárium Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se může těšit na novou dominantu. Vedle hvězdárny vyroste Sluneční věž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.