Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihomoravští hasiči jsou třetí nejlepší v republice v poskytování první pomoci

Minulý čtvrtek se v Brně uskutečnila celorepubliková soutěž profesionálních hasičů v poskytování první pomoci. Čtyřčlenná družstva musela řešit 11 modelových situací, při kterých zachraňovala figuranty a poskytovala první pomoc.

Družstva předem nevěděla, co je na stanovišti čeká a nemohla se tudíž na taktice dopředu domluvit. Hasiči museli např. přes zamčené dveře správně navigovat babičku, jak resuscitovat tříměsíční miminko. Babičku představovala psycholožka HZS ČR, která velmi realisticky simulovala chování vylekané seniorky. 

Dalším záludným úkolem bylo vyslání na místo k otevření dveří. Jaké překvapení ale nastalo, když po otevření dveří bylo na místě čerstvě narozené miminko, které nedýchalo. Mezi úkoly bylo i ošetření osoby s propíchnutým hrudníkem železnou tyčí ve třetím patře, odkud bylo potřeba následně osobu snést. Na jiném stanovišti spolupracovali hasiči s policií při zásahu u aktivního střelce. Museli také vyprostit zasypané osoby z výkopu nebo poraněnou ruku z lisu.

Cílem akce bylo nasimulovat jedenáctihodinovou směnu, při které jsou jednotky vysílány k různým typům událostí, kde převažuje poskytování první pomoci.

Mezi jedenácti týmy si nejlépe vedlo družstvo z HZS Pardubického kraje, druzí skončili hasiči z Moravskoslezského kraje a třetí místo obsadilo družstvo HZS Jihomoravského kraje.

Že hasiči na místě zásahu musí poskytovat předlékařskou pomoc čím dál častěji, dokládají i čísla ze statistiky. Zatímco v roce 2013 poskytli hasiči tuto pomoc u 2 974 případů, v roce 2014 jich už bylo 3 449 a v loňském roce 4 026. Při ošetření pacienta spolupracovali hasiči v roce 2013 u 2 972 případů, v roce 2014 u 3 548 a loni u 3 896.  

Na tuto profesní specifikaci se hasiči musí pečlivě připravovat v odborných kurzech, někteří mají praxi u zdravotnické záchranné služby a absolvují řadu odborných školení. Soutěž mezi kraji v poskytování první pomoci je dalším článkem ve zdokonalování a odborné přípravě.

Zdroj: HZS JMK

Štítky první pomoc, Brno, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští hasiči jsou třetí nejlepší v republice v poskytování první pomoci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.