Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidovci, komunisté a ODS doporučují lidem nechodit k referendu o nádraží. Zelení a Žít Brno jsou pro účast

Městský výbor KDU-ČSL v Brně doporučuje lidem neúčastnit se hlasování v referendu o poloze brněnského nádraží. Podle lidovců je referendum předčasné bez studie proveditelnosti, jejíž výsledky budou hotové v příštím roce. Studie má porovnat obě varianty nádraží v centru pod Petrovem, nebo v odsunuté poloze u řeky. Chodit k referendu nedoporučuje ani ODS a KSČM, pro účast je naopak Strana zelených a Žít Brno. Podle ANO, ČSSD a TOP 09 je referendum předčasné, lidem však nechtějí říkat, zda mají jít hlasovat, či nikoliv.

Předseda brněnských lidovců Jiří Mihola uvedl, že podle KDU-ČSL by měla nová poloha nádraží vycházet ze studie proveditelnosti, ze stanovisek odborníků. Podobně se na věc dívá také brněnský radní Pavel Staněk (ANO), podle nějž je referendum v nešťastnou dobu. "Má to úskalí, protože pokud bude referendum závazné a vybere alternativu, která nebude profinancovatelná, dostaneme se do pasti. Evropská unie nebude financovat
projekt, který by stál proti referendu. Když nezískáme peníze, neví se, co dál,"
řekl Staněk.

Nechodit k referendu je správné i podle ODS. "Lidé bez hotové studie nemají dostatečné informace. Dalším důvodem je, že formulované otázky v referendu jsou manipulativní," uvedl brněnský předseda ODS Libor Šťástka. Otázky nepovažuje za správné ani KSČM, brněnský předseda strany Martin Říha označil referendum v této chvíli za nesmyslné.

ČSSD neříká, zda lidé mají hlasovat. "Není správné, aby politická strana říkala, že se nemá jít k referendu. Nicméně chápeme důvody lidovců a dalších, proč doporučují neúčastnit se. Situace je už tak velmi složitá a referendum ji může ještě zkomplikovat. Kdyby nebylo platné, věci se mohou zjednodušit a urychlit," dělil předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil.

Primátorův náměstek Jaroslav Kacer (TOP 09) ČTK řekl, že se s primátorem Petrem Vokřálem (ANO) snažili o odložení referenda. To se ale nepovedlo. "Nechceme lidem říkat, jestli mají hlasovat a jak. Nicméně nemají dost
informací o tom, aby mohli rozhodnout regulérně,"
dodal Kacer.

Jít hlasovat by lidé měli podle Strany zelených i Žít Brno. "Občané by se měli zúčastnit a zakřížkovat ano v obou otázkách," řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). K účasti vyzývá i primátorův náměstek Matěj Hollan (ŽTB), podle kterého je nutné, aby Brňané vyjádřili svůj názor. Podle něj může nastat situace, že obě varianty umístění nádraží budou možné, a město se pak bude řídit referendem.

Hollan ale připouští také možnost rozporu, kdy lidé vyberou variantu, kterou studie označí za neproveditelnou nebo problematickou. "V tom případě bychom museli zvažovat, jak rozhodnout. Pramení to z nešťastného souběhu termínu referenda a výsledků studie proveditelnosti. Patrně bychom v takové chvíli provedli průzkum veřejného mínění, abychom si byli jistí, že rozhodneme ve finále dobře," dodal primátorův náměstek.

Zdroj: ČTK

Referendum o poloze brněnského hlavního nádraží.

Celkem hlasovalo176 čtenářů

Štítky referendum, ODS, Žít Brno, KDU-ČSL, ČSSD, ANO 2011, Strana zelených, KSČM, TOP 09, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidovci, komunisté a ODS doporučují lidem nechodit k referendu o nádraží. Zelení a Žít Brno jsou pro účast  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.