Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

McDonald´s na Svoboďáku skončí příští rok smlouva, město ji neprodlouží

Brno hledá v poptávkovém řízení zájemce o nebytové prostory v centru na rohu náměstí Svobody a Zámečnické ulice, kde má teď rychlé občerstvení řetězec McDonald´s. Smlouva s ním vyprší příští rok v létě. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) ČTK řekl, že město nechce smlouvu prodloužit, ale uzavřít novou. McDonald´s nyní platí podle 20 let staré smlouvy roční nájem 1,4 milionu korun. Město ale požaduje nejméně šest milionů korun.

O nízké ceně nájmu pro McDonald´s na náměstí Svobody za lukrativní prostor o výměře přes 500 metrů čtverečních se v Brně mluvilo už v minulosti. Cena nájmu se za celou dobu jeho trvání nezměnila, protože změny nájemného byly podle smlouvy vázané na cenu prodávaných produktů nájemce.

"Vliv na změnu nájemného tak byl zcela na straně nájemce, avšak nájemní smlouva nijak neupravovala jeho povinnost poskytovat pronajímateli potřebné podklady. S ohledem na tyto skutečnosti a na ne zcela určité a přehledné ustanovení nájemní smlouvy o změnách nájemného se úprava nájemného neprováděla," vysvětlila Zuzana Taušová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Město uzavřelo smlouvu s McDonald´s v roce 1994. "Je složitá a zdědili jsme ji. Neměla možnost výpovědi, takže jakmile vyprší, uvolní se nám cesta k tomu, abychom prostor pronajali komerčním způsobem," řekl Vokřál. 

I když vylučuje prodloužení současné smlouvy, město McDonald´s neomezuje v otevřeném poptávkovém řízení, a společnost se může ucházet o novou smlouvu stejně jako další zájemci.

"Chceme si udělat jasný názor, kolik jsou nájemníci ochotní nabídnout za takový prostor. Nejnižší cenu jsme určili šest milionů za rok. Další podmínky jsou, že tam nebudou žádné erotické služby," zdůraznil Vokřál.

Mezi podmínkami je i povinnost zachování veřejných toalet i přístup veřejnosti do prostor.

Zdroj: ČTK

Štítky McDonald's, Brno, Petr Vokřál, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

McDonald´s na Svoboďáku skončí příští rok smlouva, město ji neprodlouží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.