Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno představilo první sdílené bydlení pro seniory v Česku

První byt sdíleného bydlení v České republice je v centru Brna. Zhotovitel jej ve středu po rekonstrukci předal městu Brnu. Rekonstrukce prostor stála téměř 7,2 milionu korun. V domě na Zámečnické ulici bude mít nový domov v devíti pokojích jedenáct seniorů, nastěhují se do Vánoc.

„Je to nová forma bydlení v ČR, ale ve světě není ojedinělá,“ uvedl 1. náměstek primátora Petr Hladík s tím, že v bytech se sdíleným bydlením žijí senioři například v Dánsku, Holandsku a Rakousku.

Projekt je určen pro seniory, kteří se ocitli v ekonomické nouzi a kteří současně chtějí žít ve společnosti dalších lidí.  Jedná se o  alternativu k domům s pečovatelskou službou. Princip spočívá ve společném bydlení více osob seniorského věku ve speciálně upraveném a vybaveném bytě, který je součástí běžné zástavby a bude doplněn dalšími službami.

 

Byt na Zámeničské 2 o rozloze více než 400 čtverečních metrů má kromě devíti pokojů společné prostory a sociální zařízení.  Společné obytné části jednotky obsahují velký obytný prostor s televizním koutem, jídelnou a dostatečně kapacitní kuchyňskou sestavou. Další společný prostor je řešen jako klidová místnost pro čtení a obdobné aktivity. V jednotce jsou i skladové prostory, společná prádelna a místnost pro pečovatelskou službu. Nájemné bude kolem 57 korun za metr čtvereční, nájemníci by měli zaplatit za pokoj zhruba 2000 Kč měsíčně.

 

Již 23 zájemců si podalo žádost, aby zde mohli bydlet. Vybere je bytová a sociální komise města. „Plánujeme na Zámečnické vytvořit v rámci toho projektu další tři byty. Pokud se tento systém osvědčí, budeme v něm pokračovat,“ dodal náměstek primátora Hladík. Byt bude provozovat Centrum sociálních služeb. 

Zdroj: MMB

Štítky Brno, bydlení, Česko, Vánoce, Petr Hladík, Rakousko, Nizozemsko, Dánsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno představilo první sdílené bydlení pro seniory v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.